Човек на мисия: Безпощаден Джокович прелетя и през второто си препятствие на US Open

от в 22:14 на 30.08.2023
Мирела Николова

Новак Джокович изигра втори пореден безупречен двубой и се класира за третия кръг на тазгодишното Открито първенство на САЩ. Подобно на срещата си от първия етап, и днес сърбинът не показа никаква милост към своя опонент в лицето на световния №76 Бернабе Сапата Мирайес и след 2 часа и 2 минути престой на корта си подпечата крайната победа с 6:4 6:1 6:1. По този начин поставеният под №2 си гарантира участие в следващия етап, където ще излезе срещу своя сънародник Ласло Джере в битка за място на осминафиналите.

Испанецът навлезе уверено в срещата и в началните минути дори имаше известно преимущество, тъй като фаворитът допускаше една след друга непредизвикани неточности, които доведоха до това Сапата Мирайес да спечели 7 от първите 8 точки. Така той достигна до две възможности за пробив още в дебютното подаване на именития си противник, но в следващите няколко разигравания Джокович наложи доминацията си и съвсем скоро брейкболите отидоха в историята.

С течение на времето сърбинът успя да настрои мерника си и все по-често го виждахме да пласира ударите си в близост до линиите, постигайки остри ъгли, с които затрудняваше съперника и си отваряше възможности да завърши с уинър. Не след дълго бившият №1 нанесе решителен пробив след серия от безупречно изградени офанзиви, за да поведе с 4:2 и да предреши изхода на сета в своя полза.

23-кратният носител на трофеи от Големия шлем продължи да развива играта си и във втората част, където пропуските му бяха сведени до абсолютния минимум, за сметка на острите удари, с които бързо печелеше контрола в разиграванията. Въпреки усилията си ибериецът не успяваше да устои на високото темпо, налагано от световния №2, и ударите му често се озоваваха в средата на мрежата, което доведе до пълна доминация от страна на великолепно посрещащия Ноле. По този начин трикратният шампион в турнира нанесе три пробива и влизайки в серия от шест поредни спечелени гейма, удвои аванса си в общия резултат.

Сценарият от откриващия сет до голяма степен се повтори и в третата част, която стартира с известен спад в играта на балканеца. Джокович загуби част от интензитета в ударите си и допусна поредица от непредизвикани грешки. Те доведоха до общо 4 брейкбола за испанеца преди първата почивка в сета, но отново именно в най-важните моменти сърбинът показа най-доброто си лице и се спаси от изоставане - 2:1. Съвсем скоро обаче ролите изцяло се обърнаха, тъй като Джокович започна да бъде изключително агресивен на ретур и да наказва всеки по-плитък удар на съперника, като благодарение на по-офанзивния си подход реализира два пробива и без повече затруднения доведе мача до успешен за себе си завършек.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Човек на мисия: Безпощаден Джокович прелетя и през второто си препятствие на US Open Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2023 | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook