Човекът зад ренесанса на Федерер: Новият член в щаба на Григор или кой е Даниел Трокслер?

от в 16:06 на 18.10.2024
Калоян Соколов

Даниел Трокслер е новият човек в щаба на Григор Димитров. Швейцарският физиотерапевт придружава първата ни ракета в Стокхолм заедно със Себастиан Дюран и Джейми Делгадо. Трокслер има над 20-годишен опит в работата със спортисти на най-високо ниво и за пръв път прави име, работейки с маратонеца Виктор Рьотлин, който с негова помощ става европейски шампион в Барселона (2010) и печели бронзов медал на Световното първенство в Осака (2007).

Първият досег на реномирания физиотерапевт с тениса пък е повече от мечтан, защото той бива потърсен за съвместно сътрудничество от самия Роджър Федерер през 2014-та. Маестрото тъкмо е прекратил работата си със Стефан Вивие, който вече е преминал в екипа на Григор Димитов.

В началото всичко върви добре и легендарният швейцарец прави същински рененс в своята кариера, достигайки до два поредни финала в Големия Шлем за пръв път от 2009-та насам. Тогава обаче настъпва най-тежката контузия досега в кариерата на Маестрото, който минава през операция на коляното и точно тогава идва времето за магията на Трокслер.

Неговите професионални знания позволяват на Федерер да възстанови напълно силата в краката си, а гъвкавостта му е дори повишена спрямо момента преди травмата. Всичко това води до невероятния следващ сезон (2017) на настоящия 20-кратен "мейджър" шампион, който печели титлите от Аустрелиън Оупън и Уимбълдън, като това му помога да се завърне на върха в световната ранглиста.

Така швейцарският физиотерапевт се превръща в неделима част от екипа на Федерер и двамата остават заедно до прекратяването на кариерата на рекордьора по титли на "свещената трева", а ние се надяваме, че Трокслер ще бъде също толкова полезен и на най-добрия български тенисист, предпазвайки тялото му по най-добрия възможен начин от травми.

През последните 8 години Алгис Христов изпълняваше тази роля в щаба на Димитров, а тепърва предстои да разберем дали двамата с Трокслер ще работят на ротационен принцип при пътуванията или щафетата ще бъде изцяло поета от швейцарския специалист.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Човекът зад ренесанса на Федерер: Новият член в щаба на Григор или кой е Даниел Трокслер? Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | даниел трокслер | любопитно | роджър федерер | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook