Циципас е новият шампион в Марсилия след тежък мач с Кукушкин

от в 17:38 на 24.02.2019
В
  Михаил Кукушкин оказа сериозна съпротива на младия талант от Гърция - Стефанос Циципас, но не успя да го победи в тежък финал в Марсилия. И двамата играха солидно от основната линия, а казахстанеца връщаше всичко. Все пак шампионът във Франция успя да затвори мача в два сета, и то след 7:5 7:6(5) за близо 2 часа.

Първата част започна равностойно с дълги разигравания, а двамата лесно вземаха подаванията си. Кукушкин се стараеше да пласира ударите си дълбоко, защото в противен случай често беше натискан от своя опонент, а през това време бекхендтът на Стефанос функционираше добре и това правеше мача наистина интересен. В третия гейм на мача Циципас записа за втори път лесен гейм след хубави сервиси и така прати началния удар при казахстанеца, който на свой ред имаше трудната задача да спаси брейкбол преди да затвори гейма си за 2:2. Последваха равностойни подавания, през които никой от двамата не допускаше изненади, а до точки за посрещащите рядко се стигеше. При 5:4 за Циципас Михаил имаше леки трудности заради тежките ретури на съперника си, а това доведе и до 30:30, но казахстанеца не допусна изненади. Пробив същност имаше и той дойде в 12-тия гейм на сета, като беше в полза на гърка, а това стана, след като той спаси геймбол на Кукушкин и с хубав бекхенд стигна до своята втора възможност за спечелването на частта, където след дълга точка противникът му заби топка в мрежата и така предаде сета в полза на Циципас.



Началото на втория сет мина по бързата процедура за гърка, който не допусна изненади в своите две подавания, докато отново Кукушкин срещаше доста повече трудности, а когато първото му подаване не влизаше, често се стигаше до дълги и оспорвани точки. И както всичко беше повече от перфектно за Циципас и той доминираше, изведнъж първото подаване спря да влиза толкова и това доведе до много проблеми за гърка, а след прекрасен форхенд по късия диагонал в движение Кукушкин успя и да пробие. И въпреки сериозните трудности, които той самият имаше в подаването си и разкрилите се възможности за пробив, до рибрейк не се стигна, а мачът блестеше с доста тежки удари от основната линия. Стефанос беше и по-разнообразният тенисист на корта и по-често излизаше на мрежата, а за да се добере до един от брейкболите направи и изумителна къса, докато Кукушкин имаше отговор на доста от ударите на Циципас и правеше и невъзможните удари, както и блестеше със страхотни ретури, а това допринасяше и до запазването на пробива почти до края на сета. Интересно беше, че именно най-силното и уверено оръжие в арсенала на Стефанос му носеше и най-сериозни проблеми, заради достата грешки, които идваха от там. И така под тонос на тази игра Кукушкин запазваше кротко аванса си, но като дойде момента да сервира за сета, нещата се промениха и въпреки цялата увереност, която казахстанеца излъчваше, след силна игра на Циципас и грешка от бекхенд, той позволи на гърка да се завърне. А спадът на Михаил продължи и в следващия гейм, където гърка взе своето подаване на 15 и така за първи път от 2:1 излезна напред в резултата. Този път за разлика от първата част, въпреки че допусна съперника си да изравни след като водеше 30:0, до изненади не се стигна и този път се стигна до тайбрек.



Там Стефанос започна с бекхенд по правата, за да може да поведе с 1:0. Последваха две точки за Михаил, който отново започна да играе солидно от основната линия, но Циципас веднага отговори със същото и спечели двете си подавания, а въпрки борбеността на Кукушкин, който връщаше всичко, той не успя да стигне до минипробив. Резултатът продължаваше да се движи без изненади, а хубав начален удар на Циципас му помогна и да поведе с 5:4. Кукушкин отговори на това със спечелена дълга точка, но нямаше късмет да играе на първи сервис в последвалото разиграване, с това доведе и до нова дълга размяна, която завърши с дефанзивен форхенд в аут на казака и така Стефанос имаше невероятната възможност да сервира за мача, а той се и справи с това, като така и спечели тилата в Марсилия.

За цялата среща гърка не допусна нито една двойна грешка, а същевременно наниза и 14 аса, докато съперникът му едва 2.



Това е и втора титла в кариерата на Циципас, след като гъркът спечели дебютната си такава в Стокхолм през изминалия сезон.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас е новият шампион в Марсилия след тежък мач с Кукушкин В

Коментари





Следвайте ни в Facebook