Циципас отстрани Монфис в истински мач-шедьовър и очаква Федерер или Чорич на финал в Дубай

от в 18:17 на 01.03.2019
В
Стефанос Циципас и Гаел Монфис изнесоха истински тенис спектакъл на кортовете в Дубай, като в крайна сметка гъркът реализира обрат и се поздрави с успеха в първия полуфинален мач в арабския град след 4:6 7:6(4) 7:6(4). Това е седми пореден спечелен мач за младока, който си отмъсти за загубата от французина от преди три седмици на четвъртфиналите в София. Във финалната фаза на надпреварата в Дубай Циципас очаква Роджър Федерер или Борна Чорич.

Мачът започна ударно за гърка, който реализира ранен пробив благодарение на агресивната си игра, както и ефективните си прийоми на мрежата.



Изглеждаше, че Стефанос си е взел поука от загубата си в София и е настроен за категорична победа, след като младокът поведе с 3:0 за 15-тина минути игра, а в тези моменти като че ли Монфис не намираше отговор на играта на съперника си.

Французинът обаче побърза тотално да опровергае тези твърдения, връщайки единия пробив след няколко пронизващи ретур уинъра от форхенд с над 150 км/ч.

След като изравни резултата, Монфис отново намери начин да пробие съперника си след няколко брилянтни изпълнения от контраатака срещу налитащия на мрежата Циципас, а след феноменален лоб от изключително защитна позиция, с който гъркът не се справи, ,,Ла Монф" за пръв път поведе в геймовете.

Всичко се бе обърнало с главата надолу за Циципас, който скоро изостана и с 3:5, като в тези моменти французинът разгръщаше целия си гений, движейки съперника си умело по корта, защитавайки се феноменално, както и също така атакувайки безпогрешно.



11-тият в света прекрати серията на опонента от пет поредни спечелени гейма, но след ново спиращо дъха изпълнение от форхенд, който кацна в ъгъла на противниковото поле, френският шоумен завоюва първата част в мача.

Монфис продължи да подлага под съмнение шансовете на съперника си за успех в двубоя, като още в първия гейм на втория сет достигна до два брейкшанса, но французинът не успя да ги оползотвори, а Циципас показа характер, повеждайки в резултата след печеливш удар по правата от бекхенд.

Тогава дойде ред на третия поставен да пропусне точка за пробив след маратонско разиграване, в което шампионът от Ротердам се оказа по-издръжлив, като скоро резултатът бе изравнен.

След няколко нечовешки отигравания Монфис продължи с тенденцията да се стига до брейкболи във всеки гейм на втория сет, като при четвъртия такъв гъркът инкасира двойна грешка, а така предаде и подаването си.



Все пак Циципас показа признаци на съживяване, като скоро успя да реализира рибрейк за 3:3 след няколко от ограничените си успешни походи към мрежата в мача.

Двамата заиграха уверено на сервис до 5:4, когато Монфис трябваше да сервира за оставане в сета. Тогава последва така характерния спад в представянето на французина, който изостана с 30:40, когато тенисистите сътвориха изключително драматично разиграване, което завърши с уинър на Гаел, закачил линията с броени милиметри.

Тази любопитна ситуация повлия на неопитния младок, който впоследствие допусна две грешки, но все пак той си гарантира поне дълъг гейм във втората фаза на двубоя.

По-късно се стигна именно до тайбрек, който започна с минибрейк за французина след феноменален ретур уинър от форхенд по късия диагонал. Стефанос все пак изравни точките след впечатляваща проява на мрежата, а двамата впоследствие си размениха по още една точка при посрещане преди серията от минипробиви да бъде прекратена след грешка на Монфис.

Двамата вървяха близо, когато форхенд в аут на Циципас бе зачетен за добър, като в крайна сметка точката отиде в сметката на гърка, който така поведе с 6:4. Тогава той реализира и ретур уинър от форхенд по правата, а така сетовете бяха изравнени.



Третата част започна с брейкбол за гърка, който бе отразен след умела къса топка на Монфис. Скоро при 2:2 третият поставен достигна до нови две възможности за пробив, но и те не бяха реализирани, като французинът така отново поведе с гейм.

Изпитанията пред ,,Ла Монф" не свършваха, след като в ,,Тилдъновия гейм" Гаел изостана с 0:30 на сервис, но за пореден път той излезе жив от коварната ситуация, като в последвалия гейм бе негов ред да се озове с възможности за пробив, които бяха общо четири. Шампионът от Марсилия обаче показа железни нерви и в крайна сметка след няколко изключително смели отигравания съумя да изравни резултата за 4:4.

Скоро драмата стана максимална, като решителен тайбрек трябваше да реши изхода на този двубой. Минипробиви в неговото начало липсваха, за разлика от дългия гейм във втория сет.

Циципас пръв спечели точка на ретур, като размяната на полетата дойде при 4:2 в полза на младока.

Скоро авансът на Стефанос стана 5:2 преди французинът да вземе двете си задължителни точки на начален удар.

Това обаче не повлия на Циципас, който достигна до два поредни мачбола при 6:4, а след предизвикана грешка на съперника младият грък хвърли ракетата в знак на облекчение, като по този начин той завърши впечатляващия обрат над френския шоумен!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас отстрани Монфис в истински мач-шедьовър и очаква Федерер или Чорич на финал в Дубай В

Коментари





Следвайте ни в Facebook