Циципас показа характер и отстрани Басилашвили в 4 сета

от в 05:21 на 18.01.2019
В
Стефанос Циципас победи талантливия грузинец Николоз Басилашвили
в четири сета след 6:3 3:6 7:6(7) 6:4. Гръкът започна мача по-фокусиран, но във втория сет изгуби нещата от контрол, а съперникът му започна да прави каквото си иска с топката. В третия сет се стигна до тайбрек, където младокът не показа каквато и да била липса на опит и се наложи, а това рязко наклони везните в негова полза до края на мача. В последния сет Стефанос отново бе по-солидният тенисист, като само един пробив му бе достатъчен, за да прекрати окончателно мача в четири сета. В четвърти кръг 14-тият поставен ще се изправи срещу друг младок в лицето на Тейлър Фриц или великия Роджър Федерер.

Гръкът спечели дебютното си подаване в мача след четири грешки на Басилашвили, който побърза да изравни резултата след няколко уинъра, а още първите два гейма предвещаваха изключително оспорван и дълготраен мач. И двамата тенисисти изповядват агресивен и директен стил на игра, като това ни обещаваше, че срещата щеше бъде изключително атрактивна. Скоро Циципас достигна до две точки за пробив след фамозен блок ретур уинър от бекхенд по правата, а Николоз заби лесен форхенд в средата на мрежата. В тези моменти гръкът просто не допускаше грешка, а след като затвърди пробива, поведе с 4:1. Макар и Басилашвили да контролираше повечето от разиграванията, грузинецът също правеше и голяма доза непредизвикани грешки, а Стефанос бе солиден, най-вече в подаванията си, като успя да достигне безпроблемно до 5:3 и 40:15. Две зашеметяващи изпълнения от форхенд на 19-тия поставен обаче отразиха тези възможности, а след светкавична размяна Басилашвили предизвика грешка на съперника. Младият грък обаче се справи с опасността по брилянтен начин, изненадващо излизайки на мрежата и завършвайки точката с форхенд стоп воле. Сгрешен ретур даде трети сетбол на 14-тия поставен, а след ас младокът записа първия сет на сметката си.

Резултат с изображение за nikoloz basilashvili australian open 2019Втората част започна с леко труден гейм на грузинеца, който си взе подаването, а след това на Циципас му се наложи да се бори здраво за сервиса си, като грузинецът навлизаше във все по-добър ритъм и реализираше няколко брутални изпълнения и от двете страни. Стигна се до брейкбол, а гръкът отново връхлетя на мрежата, но силен изстрел от бекхенд по правата предизвика грешка на Стефанос, който по този начин допусна първи пробив в мача. Басилашвили продължи да налага топката безкомпромисно, повеждайки скоро и с 3:0. Циципас явно не бе готов за бурята, която го връхлетя, но все пак записа първи гейм във втория сет. Последва особен спад в играта на грузинеца, който трябваше да спасява точка за рибрейк в последвалия гейм, но все пак задържа подаването си, а след това Николоз отново започна да притиска съперника си след плътни и дълбоки мощни удари от основната линия, като това доведе до 5:2, а след две подавания без проблеми сетовете бяха изравнени.

Третият сет започна с ретур уинър от бекхенд по обратния диагонал на първи сервис от ракетата на Басилашвили, а след това последва и грешка от форхенд на гръка след продължително разиграване. Циципас все пак се измъкна от трудната ситуация, като вкара четири сервиса, за които опонентът му нямаше отговор и поведе в резултата. Последва неочакван обрат в развитието на мача, като грузинецът започна гейма си с две непредизвикани грешки, а след това прецизен бекхенд уинър по правата на Стефанос му издейства три поредни брейкбола. Още първият бе реализиран след нова грешка на Басилашвили, а при 30:30 в следващия гейм двамата сътвориха магическо разиграване с множество майсторски изпълнения, завършило с ефектна печеливша къса от бекхенд на младока, който скоро поведе и с 3:0. Оттогава двамата започнаха да печелят подаванията си категорично до 5:3, когато при 30:30 Басилашвили реализира страхотен минаващ удар от бекхенд, а при брейкбола последва едно от най-дългите разигравания в мача, в което гръкът за сетен път показа силен характер и здрави нерви, предизвиквайки грешка на противника си. Последва ас, но при сетбола 19-тият поставен реализира зашеметяващ бекхенд уинър по правата. При дюс пък двамата направиха ново продължително разиграване, като този път младокът сбърка. На брейкбола Циципас бе лишен от първия си сервис заради просрочване на времето, а скоро загуби и подаването си, след което изпусна нервите си и беше предупреден от съдията на стола за неспортсменско поведение. Басилашвили пък бе на другия полюс, като взе нулев гейм за 5:5, когато младокът успя да се съвземе и да прекрати серията на съперника си, повеждайки с гейм, а скоро третият сет бе вкаран в тайбрек след ново нулево подаване на грузинеца. Дългият гейм бе изключително оспорван, а първи сетбол имаше Басилашвили, който бе отразен след мощен сервис. След това гръкът поведе и със 7:6, а след титанично разиграване Николоз изравни. Последва обаче непредизвикана от форхенд, а след спираща дъха точка, в която Циципас направи феноменална къса, комбинирана с лоб, гръкът най-накрая успя да прибави частта към актива си от третия си опит.

В началото на четвъртия сет интензитета поспадна, а при 2:2 Басилашвили трябваше да спасява точка за пробив. Направи това след ас по правата, а скоро си и взе подаването. При 3:3 пък грузинецът поведе с 40:0 в подаването си, но последва тотален срив в представянето му, като допусна пробив, имайки наглед толкова комфортен аванс в гейма. Гръкът поведе после с 5:3, откъсвайки се не само в резултата, но и игрово. Басилашвили спаси мачбол на свой сервис, а след това защити подаването си, давайки си последен шанс за завръщане в мача. Завръщане обаче нямаше, а младият грък спечели последния гейм на 15, а с това и срещата.

Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО

Оцени тази статия:
Циципас показа характер и отстрани Басилашвили в 4 сета В

Коментари

Следвайте ни в Facebook