Циципас: Преди разчитах твърде много на таланта си; сега тренирам по-здраво от всякога

от в 18:24 на 20.10.2023
Калоян Соколов

Стефанос Циципас започна настоящия сезон по фантастичен начин, достигайки до финала на Аустрелиън Оупън и това му позволи да изравни своята върхова трета позиция в световната ранглиста. Оттогава насетне обаче гъркът е бледа сянка на себе си и не съумява да оправдае огромните очаквания към себе си, а мнозина заподозряха, че спадът при Циципас се дължи на началото на еговата връзката с Паула Бадоса.

Самият тенисист обаче категорично отрича подобно нещо и разкри любопитни детайли около това как е променил начина си на мислене през последните месеци и колко ползотворно всъщност му действа новата любов, а ето и още какво сподели бившият шампион на финалите на ATP за Tennis Majors:

"Хората, които казват, че вече не съм съсредоточен върху тениса? Тренирам повече, отколкото, когато и да било в моята кариера. Не искам да доказвам, каквото и да било на някого друг, освен на самия себе си. На някои явно им доставя удоволствие да унищожават всичко хубаво, а това изобщо не ми харесва.

Не отричам, че спечелих твърде малко точки през последните 3-4 месеца и истината е , че разчитах твърде много на своя талант и наученото през годините. Мислех си, че мога да успея, концентрирайки се основно върху своя потенциал и дисциплината беше на заден план за мен, но нещата не работят така и вече съм направил нужните корекции в тренировъчния процес. Иска ми се да обърна нещата в своя полза, като направя силен завършек на сезона. Чувствам състезателен глад преди надпреварите в зала.

Срещата ми с Паула е една от прекрасните неща, които са ми се случвали и ми даде нова визия върху живота. Пред абсолютно всичко за мен беше тенис, тенис и пак тенис - 24 часа на ден и седем дни в седмицата. Изобщо не прекарвах достатъчно време със семейството си, което за някого може да не е нещо толкова фатално, но за мен връзката с близките ми е от изключително голямо значение.

Трябваше ми да изляза от тази обсесия със спорта и да се превърна в по-комплексна личност. Работя върху нещата в играта ми, които тепърва ще видите. Просто това е етап, който изисква време. Страхотна е да имам Паула до себе си. В момента преминавам през най-хубавата фаза в живота си досега. Изискват се години на човек, за да узрее като мъж или доминантен атлет, така че не искам да бъда прекалено суров към себе си и съм си дал нужното време за целта. Искам да бъда своята голяма мечта един ден, а тя е и аз и Паула да бъдем едновременно номер едно в света" - сподели Циципас в последната си медийна изява.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Циципас: Преди разчитах твърде много на таланта си; сега тренирам по-здраво от всякога Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook