Да изпуснеш 210 хиляди долара: Защо Мая Джойнт няма да получи нищо от изкараното на US Open?

от в 14:36 на 11.09.2024
Калоян Соколов

18-годишната Мая Джойнт трябваше да преживее сериозно разочарование, след като беше лишена от 210-те хиляди щатски долара, които спечели с достигането си до втория кръг на US Open. Австралийката започна да играе при професионалистките преди само година, а вече е най-високоранкираната тенисистка на своята възраст, намирайки се под номер 111 в света, като има завоювани 2 титли на ниво ITF.

Именно поради тези причини за никого не е изненада, че тийнейджърката направи паметен дебют в Големия шлем, преминавайки успешно през квалификациите на US Open, за да победи Лаура Зигемунд в първия кръг на надпреварата, след което отпадна от бившата финалистка Мадисън Кийс.

Изглежда обаче австралийката няма да получи нито цент за невероятния си рейд в Откритото първенство на САЩ, защото правилата на Колежанската Атлетическа асоциация (NCAA) гласят, че Джойнт няма право да прибира повече от 10 хиляди долара годишно от професионален тенис, докато е студентка. Любопитното е, че Джойнт се записва в университета на Тексас точно малко преди началото на "мейджър" състезанието в Ню Йорк и тя със сигурност не е знаела какво може да загуби.

Тийнейджърката се опита да се обърна за помощ към Американската тенис асоциация, но оттам отклониха възможността да влязат в пряк конфликт с NCAA и решиха да следват наложените дългогодишни практики.

"Съпричастни сме със ситуацията на госпожица Джойнт, но би било нечестно да изменим правилника специално заради нея, след като всички други колежански състезатели са били третирани по същия начин" - обяснява представител на Колежанската Атлетическа асоциация.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да изпуснеш 210 хиляди долара: Защо Мая Джойнт няма да получи нищо от изкараното на US Open? Калоян Соколов
Теми:  
wta | любопитно | мая джойнт

Коментари





Следвайте ни в Facebook