Да нямаш спечелен мач от 19 месеца: Китайка постави антирекорд в историята на WTA Тура

от в 18:00 на 16.08.2024
Елеонора Александрова

Шуай Жанг има репутацията на една от най-успешните китайски тенисистки за всички времена. Най-доброто класиране на азиатката е 22-ро място, а самата тя може да се похвали с 3 титли на ниво WTA и 2 "мейджър" четвъртфинала.

Последните два сезона обаче се превърнаха в същински кошмар за Жанг. Китайката, която в момента е под номер 689 в световната ранглиста, е записала 22 загуби в последните си 22 мача. Това е антирекорд в историята на WTA, тъй като никоя друга тенисистка не е губила повече поредни мачове от нея. 

Последната победа за Жанг дойде през януари миналата година, когато тя надви Мадисън Бренгъл в първия кръг на надпреварата в Лион.

Последваха неуспехи срещу Марина Заневска (в следващия кръг на турнира в Лион), Анет Контавейт (Абу Даби), Петра Квитова (Доха), Кинуен Женг (Дубай), Ребека Питърсън (Индиън Уелс), Юлия Грабхър (Чарлстън), Ана-Лена Фридсам (Страсбург), Магдалена Фрех (Ролан Гарос), Ема Бектас (Бирмингам), Хариет Дарт (Ийстбърн), Дона Векич (Уимбълдън), Амариса Киара Тот (Будапеща), Тереза Мартинцова (Варшава), Юе Юан (Прага) и Ана Блинкова (Монреал).

Неприятните събития около китайката я накараха да вземе решението да си вземе почивка от тениса, а турнирът в Монреал бе последният ѝ за 2023-та година.

Жанг се завърна в началото на тази година с надеждата да прекъсне негативната си серия от16 мачове без победа, но в последва поражение срещу Каролина Плишкова, което удължи поредицата на 17. Макар и да последваха няколко трисетови мачове, то всички те завършваха с поражение за азиатката, а нейните опоненти тази година бяха Май Хонтама (Индиън Уелс), Дария Савил (Маями), Шелби Роджърс (Мадрид), Дария Касаткина (Уимбълдън), а вчера тя записа и историческата 22-та поредна загуба срещу Диана Шнайдер в Синсинати.

Именно дългото отсъствие в края на миналия сезон е причината Жанг все още да се подвизава в WTA Тура, възползвайки се от своя защитен ранкинг, но тя съвсем скоро ще загуби тази привилегия и вероятно обстоятелствата ще я накарат да се откаже, имайки предвид, че е на 35-годишна възраст и вече се намира извън топ 600 на света.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да нямаш спечелен мач от 19 месеца: Китайка постави антирекорд в историята на WTA Тура Елеонора Александрова
Теми:  
wta | любопитно | шуай жанг

Коментари





Следвайте ни в Facebook