Да победиш световния номер едно: Когато 21-годишният Григор постави Джокович на колене

от в 14:33 на 20.01.2023
Калоян Соколов

По-малко от 24 часа остават до началото на голямото зрелище в третия кръг на Аустрелиън Оупън, а именно битката между Григор Димитров и Новак Джокович. Наглед сърбинът е големият фаворит в двубоя, имайки предвид неговите девет титли в Мелбърн, но първата ни ракета се намира в отлична спортна форма от началото на сезона и все още не загубил сет в хода на турнира, като досега е спечелил всеки един свой сервис гейм.

Към уравнението сме длъжни да прибавим и проблемите, които Ноле има в областта на бедрото през последните дни, а Димитров не бива по никакъв начин да забравя, че вече е поднасял подобна сензация, когато през 2013-а година надигра Джокович в епичен сблъсък от Мастърса в Мадрид и сега с вас ще си припомним именно този забележителен триумф в кариерата на Гришо, за да подходим с максимална доза оптимизъм към предстоящата среща между него и Джокера.

Както споменахме, то действието се развива преди близо 10 години, когато хасковлията е 21-годишен младок, който си пробива път в световния тенис елит, докато Джокович доминира в света на тенис през изминалите два сезона и вече е прекъснал господството на Роджър Федерер и Рафаел Надал. Наглед нашето момче няма особен шанс срещу именития си опонент, който тъкмо е сложил край на серия от 8 поредни трофея на Матадора в Монте Карло и изглежда готов да спре Рафа и в неговата родна страна.

Григор пък същевременно е достигнал до рекордното си 28-о място в световната класация (което заема и в момента) и е открил участието си в испанската столица с безкомпромисна победа над Хавиер Марти, но никой не дава особени шансове на нашето момче срещу топ поставения. Причината относно това е, че младият талант неведнъж вече се е пропуквал психически срещу най-добрите в решителните моменти и освен това още не е никак укрепнал физически и често му се случва да крампира на корта.

Всъщност първа ни ракета още тогава разполага с техническия потенциал да надделява над топ състезатели, само че вече на два пъти е регистрирал поражения срещу Джокович и Мъри, водейки с 5:2 гейма в откриващите сетове на въпросните двубои. Този път обаче момчето ни е твърдо решено да се превърне в мъж и дава битка на сърбина, за която той сякаш се оказа неподготвен.

Бъдещият номер три изумява публиката със сърцатата си игра, която го тласка към достигането на невъзможни топки и испанската тълпа застава изцяло зад родния ни представител. Разбира се, то това е породено и от обстоятелството, че местните привърженици искат Рафа Надал да има по-лесен път към титлата, ала Григор определено печели уважението на всеки един зрител в този ден и не се притеснява от това да се хвърля на корта в опит да продължи дадено разиграване, създавайки усещането, че се намираме на Уимбълдън.

Българинът отново пропилява аванс от 5:2 в откриващия сет, редица пъти се оказваше на земята, след като беше загубил точка, но това единствено го караше да продължава напред и да иска по-силно победата. В крайна сметка нашият сънародник измъкна първата част в драматичен тайбрек с 8:6 точки и определено извади извън нерви опитния си съперник, който започна да използва вулгарни изрази към напълно невъзможната за контролиране публика.

Впоследствие Гришо изпусна златна възможност във втория сет, след като профука мачбол и изглеждаше, че отново старите слабости ще спрат българина към постигането на дебютен успех над световен номер едно. Негативните знаци не се изчерпваха дотук, защото крампите отново излязоха на преден план и за 21-годишния тенисист беше истинско изпитание да се държи на краката си в началото на третата част.

Тогава обаче неговият характер излезе на преден план и Димитров започна да нанася мощни уинъри от дъното на корта и така съумяваше да избягва дългите разигравания. Хасковлията не даваше никакъв ритъм на фаворита и неведнъж го матира с великолепните си къси топки, а коментаторите на срещата бяха в състояние на пълен екстаз и мнозина от тях бяха на мнението, че наблюдаваме мач между настоящето и бъдещето на тениса.

Най-добрият български тенисист прави ранен пробив в решителната част и удържа преднината си до 5:3, когато достига до два поредни мачбола и се възползва още от първия си шанс, тъй като Джокович допуска непредизвикана грешка от форхенд, а Григор не успява да сдържи сълзите си в този момент и изглежда, че само небето е лимитът за този блестящ талант.

Вярвам, че нашият сънародник все още не е загубил тази магия у себе си и далеч не е забравил как да печели подобни сблъсъци, така че се надявам още веднъж да ни дари с подобни емоции и отново да имаме шанса да видим как българин побеждава вероятно най-великия тенисист за всички времена.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да победиш световния номер едно: Когато 21-годишният Григор постави Джокович на колене Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook