Да пропуснеш напълно умишлено Аустрелиън Оупън 2023: Странният ход на Гаел Монфис

от в 12:05 на 04.12.2022
Мартин Петков

Гаел Монфис имаше летящ старт на сезон 2022-ра, когато спечели откриващата за годината надпревара в Аделаида и впоследствие достигна четвъртфиналната фаза на Аустрелиън Оупън, където беше спрян от Матео Беретини. В хода на годината обаче французинът се сблъска на няколко пъти с контузии, последната от които дойде на Мастърса в Монреал през август, като от този момент насам не сме виждали Ла Монф в игра, а според изявлението, което направи гордият баща, на когото преди по-малко от два месеца заедно с половинката му Елина Свитолина им се роди първото дете, то няма да го наблюдаваме на корта и в началото на 2023-та.

Световният номер 52 коментира, че основната му цел в тениса към този момент е да играе на олимпийските игри в Париж през 2024 година и е готов на всичко, за да я постигне. Монфис се намираше на 20-ата позиция в класацията на АТР преди да се контузи злощастно в Монреал, като е взел наглед странното решение да не участва на АО и турнирите, които го предшестват, с идеята да може да получи "защитен ранкинг", за който отговаряш на условията, ако отсъстваш поне шест месеца от кортовете, за бъдещите си предизвикателства в Тура.

"Мисля, че знаете, има защитен ранкинг, който влиза в употреба, когато не играеш шест месеца. Аз знам и за да го взема, не трябва да участвам на Аустрелиън Оупън, което и моето решение. 2023 е важна година за мен, сезон на преход, при който трябва да преодоля контузиите и отново да бъда конкурентноспособен, за да успея да се класирам за Олимпиадата в Париж 2024. Не искам да пропусна Игрите, те ще бъдат последните в кариерата ми. Надявам се, че 2024 няма да е заключителната ми година в тениса, а може би тази след нея ще бъде. Преди всичко ще кажа, че искам да играя до 40-годишна възраст, но всичкото време, което прекарвам с дъщеря си, фактът, че мисля повече за нещата, това, може би, означава, че ще се състезавам по-малко." - споделя открито носителят на 11 АТР титли.

"Аз бях извън кортовете в последните няколко месеца, като се възстановявах от контузията - скъсана фасция, която получих през август по средата на мача си, а видеото от случката можете да откриете на много места онлайн как преди 10 000 зрители си нараних крака. Също така имам това, което се казва калцанелна шпора, такъв късметлия съм! Очевидно е супер разочароващо - особено при факта, че се намирах в много добра форма и изиграх някои от най-добрите си мачове в началото на сезона, които ме изведоха и до 20-ото място в световната ранглиста. Радвам се, че имам шанса да съм заобиколен от толкова невероятни лекари, които правят всичко възможно, за да съм на линия и в оптимално състояние за следващата година." - коментира 36-годишният французин по повод травмата си, която получи в осминафиналите на Мастърса в Монреал.

Източник: TennisMajors


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да пропуснеш напълно умишлено Аустрелиън Оупън 2023: Странният ход на Гаел Монфис Мартин Петков
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | гаел монфис | контузия

Коментари





Следвайте ни в Facebook