Да смениш гражданството си за участие на Уимбълдън: Историята на Натела Джаламидзе

от в 12:21 на 19.06.2022
Калоян Соколов

Малко повече от седмица ни дели до началото на Уимбълдън, а тазгодишният турнир определено ще се отличава от предходните си издания. Организаторите решиха да не допуснат до участие състезателите от Русия и Беларус, тъй като по този начин изразяват подкрепата си към украинския народ и се обявяват против руската инвазия в страната. Британците действат по този начин, защото искат да ограничат глобалното влияние на тези държави, използвайки най-строгите възможни мерки. Повечето играчи обаче не реагираха никак добре на това решение, защото така много невинни атлети няма да имат възможност да се представят на най-голямата тенис сцена.

Тенис асоциациите веднага реагираха по въпроса и определиха действията на организаторите като напълно дискриминативни, заради което от ATP и WTA се обединиха около мнението, че е редно да не дават точки на шампионите в надпреварата. Всички тези събития доведоха до една огромна суматоха в света на тениса, тъй като дадени играчи ще загубят принудително огромна част от актива си за световната ранглиста и кариерите им ще пострадат сериозно.

Както е популярно да се казва, то понякога отчаяните времена изискват отчаяни мерки и точно такива е предприела Натела Джеламидзе. Рускинята се намира под номер 44 в световната ранглиста на двойки и през миналата година спечели трофеите в Клуж и Линц. Джеламидзе е родена в Москва, където живее през целия си живот и се състезава за Русия от началото на своя професионален път, но явно е преценила, че не би могла да жертва участието си на Уимбълдън и преди няколко дни е решила да представлява родината на своя баща, а именно Грузия, макар че признава как се чувства 100 процентова рускиня.

Промените вече са отразени в сайта на Женската тенис асоциация и Натела ще може да играе спокойно във всеки един турнир по света, възползвайки се от шанса си да се изявява под грузински флаг. Тук далеч не говорим за изолзиран случай в спорта, защото колоездачът Павел Сиваков е най-новият член на френската общност, докато шахматистът Евгений Романов премина към федерацията на Норвегия.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да смениш гражданството си за участие на Уимбълдън: Историята на Натела Джаламидзе Калоян Соколов
Теми:  
wta | любопитно | натела джеламидзе

Коментари





Следвайте ни в Facebook