Да спечелиш повече точки от противника, но да загубиш: Тежко начало на 2024-та за Кузманов

от в 10:33 на 02.01.2024
Мартин Петков

Димитър Кузманов инкасира повече от съкрушително поражение на старта на новия тенис сезон, след като изигра повече от силен двубой, но отпадна от Чаланджъра в Нумея. Втората ни ракета имаше трудната задача още в първия кръг да се изправи срещу четвъртфиналиста на ниво АТР от миналата година - Джовани Мпетши Перикар, който макар и в големи отрязъци от сблъсъка да разчиташе единствено на сервиса си, предвид своя двуметров ръст, то показа по-здрави нерви от българина в най-важните моменти и след два тайбрека, в близо тричасова битка, триумфира с победата, въпреки че спечели с две точки по-малко от Мико в хода на съревнованието - 7:6(4) 3:6 7:6(3).

Стартът на двубоя се оказа доста оптимистичен за родния ни представител, който наглед разполагаше с превес при размените от основната линия, като съумя да наложи до голяма степен темпото си и последователно на два пъти достигаше до брейкбол при подаванията на противника. Именно в тези моменти обаче двуметровият французин запазваше завидно хладнокръвие и пласираше най-добрите си сервиси, посредством което заличи възможностите пред втората ни ракета, като оттам насетне подаващите установиха контрол върху случващото се и без повече колебания за тях, бяхме отведени до тайбрек.

В него Кузманов инкасира ранна неточност от видимо рутинна ситуация и с това позволи на Мпетши Перикар да се откъсне напред в резултата с цели три точки аванс, които световният номер 205 бранеше отлично чрез впечатляващия си начален удар и скоропостижно отмъкна триумфа в откриващия сет.

Зададеното темпо от сервиращите продължи да бъде на почит и през втората част, когато двамата състезатели все така не намираха правилния подход в моментите си на ретур и често дори не успяваха да влязат в разиграване. В това русло бяхме отведени до фундаменталния осми гейм, в който Мико демонстрира отличен прочит върху действията на французина и конструира умело всяка от офанзивните си акции, за да реализира дебютния за сблъсъка пробив.

Сдобил се най-после с така бленуваното предимство, нашият сънародник мигновено инкасира лек спад в представянето си и сбърка последователно в близост до мрежата, но това далеч не сломи духа му и той спаси две точки за рибрейк, преди да възстанови равенството в общия резултат.

Решителният трети сет се превърна в перфектно олицетворение на видяното в хода на целия двубой досега, след като проследихме най-доброто, на което са способни на собствено подаване двамата играчи, намиращи се извън топ 200, и без дори да станем свидетели на каквото и да било интрига, се стигна до закономерен тайбрек за определяне на победителя. В него Мпетши Перикар стартира изключително агресивно, като заложи до голяма степен на игра "вабанк", ала за съжаление на българина, рисковият подход на световния номер 205 се оказа печеливш и той без време се оказа във водещата позиция на корта, която отлично защитаваше с бомбастичните си сервиси, за да се поздрави с крайна победа, макар и статистиката да показваше 108:106 спечелени точки в полза на Кузманов.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да спечелиш повече точки от противника, но да загубиш: Тежко начало на 2024-та за Кузманов Мартин Петков
Теми:  
бгтенис | димитър кузманов | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook