Да спреш точката и накрая да я спечелиш: Беше ли ощетен Григор в тайбрека на втория сет?
Холгер Руне изигра страхотен двубой срещу Григор Димитров и е въпрос на коректност да признаем, че именно младокът беше по-стабилен в решителните моменти и по-често търсеше инициативата в разиграванията. Същевременно обаче Гришо се бранеше отлично и извличаше множество грешки от ракетата на своя съперник в началото на мача, което му позволи да отвори аванс от сет и 4:2 гейма. Впоследствие най-добрият български тенисист допусна известен спад в играта си и световният номер шест се възползва, за да реализира рибрейк и да доведе нещата до тайбрек.
Там предимството беше на страната на Руне, който отвори преднина от 6:4 точки в своя полза, но родният ни представител не се предаде и изравни точки. Все пак 20-годишният играч не позволи да се стигне до пълен обрат и си осигури трети сетбол, след като пласира отличен бекхен по диагонала, а в следващото разиграване дойде и вероятно най-дискусионната ситуация в мача.
Това се дължи на обстоятелството, че скандинавецът помисли един от ударите на Григор за излязъл в аут и веднага вдигна ръка, за да обжалва, само че не беше видян от главния съдия Начо Форкадел и в крайна сметка точката продължи, докато беше спечелена от младока, но по всички тенис правила, то резултатът трябваше да стане 7:7, защото по-високоранкираният тенисист видимо прекъсна разиграването и трябваше да го загуби служебно, а така Димитров щеше да има всички шансове да поведе с 2:0 сета.
Weird end to set 2 between Holger Rune & Grigor Dimitrov
Holger had set point in the tiebreak & Grigor hit a ball close to the baseline.
Holger raised his hand as if to stop play & challenge, but the umpire didn’t stop them.
Holger kept playing & won the point.— The Tennis Letter (@TheTennisLetter) July 10, 2023
Very odd. pic.twitter.com/Ib098Smq9A
Vad sysslar domaren med i Rune-Dimitrov på setbollen??
— AE (@AEtennis_) July 10, 2023
Rune stannar upp i poängen och vill utmana en boll men spelar sedan vidare och vinner poängen. Bollen som han ville utmana var inne och han hade istället förlorat poängen. pic.twitter.com/9LtbDPr0J6
Виж още:
▶ Минути преди жребия: Световният №4 се оттегли от участие на Мастърса в Монте Карло
▶ Монте Карло: Джокович и Алкарас срещу бивши шампиони и класиката Циципас - Зверев (жребий)
▶ Монте Карло: Григор започва срещу Мастърс финалист; задава се нова битка с Джокович (жребий)
▶ Сафин към Монфис и Рубльов: Ако играех сега, щях да печеля още преди мачът да е започнал