Да убедиш Фереро да работи безплатно с 15-годишно хлапе: Историята на откривателя на Алкарас

от в 19:35 на 12.06.2024
Калоян Соколов

Алберт Молина е откривателят на Карлос Алкарас. Агентът на тенисиста е неизменна част от неговия бокс, но за него определено можем да кажем, че не е типичният представител на агенция, който на първо място вижда финикийските знаци, а чак след това се интересува от личния живот и проблеми на своя клиент. Молина поема сериоен риск, решавайки да представлява Алкарас, още откакто тенисистът е на 12-годишна възраст.

Молина рядко дава интервюта, но направи изключение за испанското издание El Partidazo de Cope, пред което разказа как е започнал работа с настоящия шампион на Ролан Гарос и по какъв начин е съумял да убеди звезда от ранга на Хуан Карлос Фереро да преустанови работа с Александър Зверев, за да започне сътрудничество с едно 15-годишно момче.

"За първи път го видях как играе на 12 години. Още тогава бях чувал за него и следях някои от мачовете му, но впоследствие започнах да пътувам из цяла Испания, за да го наблюдавам по турнирите. Истината е, че Карлитос не спираше да ме изненадва и видях един същински тенис диамант в негово лице. Разбира се, имах своите съмнения, защото щеше да изглежда малко странно да бъда представител на 12-годишно момче, което играе на местни детски турнири в Испания, но поех този риск. Започнах разговори с неговия баща, който имаше своите резерви, но видя колко много държа на Карлос, тъй като не пропусках негова изява и скоро стана много ентусиазиран по отношения на проекта.

В началото ставаше дума по-скоро за логистична подкрепа, тъй като Карлос беше още много малък. Баща му е бил тенисист и вършеше страхотна работа, но беше хубаво да има човек в екипа, който има различна визия на спортно ниво и се стараехме да съставяме най-добрата възможна програма за Карлитос, съобразявайки се с тогавашната структура на тялото му. Правих всичко това дълги години без да спечеля нито едно евро, защото моят клиент нямаше даже лична карта, а какво остава за приходи.

Следващата стъпка беше да му намерим топ треньор. Алкарас беше на 15, когато се обърнах към Хуан Карлос Фереро, с когото се познаваме отдавна и сме в чудесни отношения. Истината е, че изобщо не съм се надявал на нещо сериозно, защото тогава Хуан Карлос работеше с Александър Зверев, който по това време беше номер 3 в света. Възползвах се от влошаването на отношенията между Фереро и Зверев, като му разказах за невероятния талант на Карлос и го помолих да го вземе под крилото си в неговата академия в Аликанте.

Хуан Карлос имаше предложения от много топ играчи и не беше реалистично да работи с едно хлапе. Аз обаче го убедих да придружи Карлос на един юношески турнир и той веднага се влюби в проекта. Проблемът идваше оттам, че семейството на Карлитос нямаше как да плаща на човек като Фереро. Аз убедих IMG да поемат част от разходите, докато Фереро реши да направи своеобразна инвестиция в бъдещето и трябваше да изчака няколко години, докато Алкарас започне да играе при мъжете, защото при юношите няма наградни фондове.

Треньорът нерядко е в ролята на наемник, когато става въпрос за спорт на най-високо ниво, но тук говорим за много силна връзка между треньор и играч, която ще остане такава завинаги. Карлитос израстна пред очите на Хуан Карлос и те са като семейство, което им помага много в процеса на работа, защото се разбират с половин дума на корта" - разказва агентът на 3-кратния "мейджър" носител.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Да убедиш Фереро да работи безплатно с 15-годишно хлапе: Историята на откривателя на Алкарас Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | интервюта | карлос алкарас | хуан карлос фереро

Коментари





Следвайте ни в Facebook