Да уволниш бивш №1 на 17 години: Пореден конфликт с участието на Марсело Риос

от в 17:43 на 14.01.2023
Мирела Николова

17-годишният Джунчен Шен попадна под светлината на прожекторите през настоящата седмица, след като се превърна в най-младия участник в основната схема при мъжете на Аустрелиън Оупън. Той е бивш номер едно при юношите, а на 16 години и 8 месеца печели третия си професионален трофей, с което се нарежда единствено зад Андрей Рубльов, Карлос Алкарас, Хуан Мартин Дел Потро и Рафаел Надал по този показател. 

Сериозен принос към развитието на китаеца като тенисист има бившият номер едно Марсело Риос, който в миналото е имал не едно и две противоречиви изказвания, като дори е стигал до това да нарече Новак Джокович "крал на глупостта". Под неговото ръководство обаче младокът се развива със светкавични темпове и прави скок от №362 до №195 в световната ранглиста. Изненадващо обаче Шен взима решение да уволни екстравагантния чилиец след само три месеца съвместна работа.

"Нито Шен, нито семейството му ми дадоха някаква причина за раздялата. Не ми казаха абсолютно нищичко", разказва Риос в свое интервю през септември. "Научих за решението им посредством моя агент, който ми каза: "Лоши новини, вече няма да работиш с Джунчен". Точно в този момент бях в самолета от Атланта за Сарасота. Тогава изненадах него и родителите му и ги попитах защо ме уволняват. Не очакваха, че ще съм запознат с това. Баща му потвърди информацията, след което настоях да разбера причината. Той опита да ми обясни, но аз така и не разбрах каква е тя." 

Наскоро Шен даде интервю пред Clay Tennis, в което коментира въпросната раздяла, но отново не пожела да влезе в подробности:

"Той се държеше неуважително. За мен и моето семейство най-важното нещо е да бъдеш добър човек, да уважаваш останалите, да бъдеш дисциплиниран. Това искам да показвам както на корта, така и извън него, но смятам, че с Марсело не можеше да се получи. Искам да кажа, че той беше много добре настроен спрямо мен и винаги ми мислеше най-доброто, но нямам желание да навлизам в подробности относно какво точно се случи.

В края не се разбирахме толкова добре, колкото в началото. Започнахме много добре с триумф в Лексингтън, което ми даде огромна доза увереност. Да имаш за треньор бивш номер едно в света, е много специално и беше страхотно изживяване, но за съжаление, в крайна сметка нещата не проработиха по желания начин", споделя още китаецът.

След раздялата Риос сериозно критикува начина, по който тийнейджърът подхожда към тениса: "Той има талант, но не полага никакви усилия. За мен всеки един професионален тенисист трябва да тренира два часа и половина сутринта и също толкова следобед плюс тренировки за физическа издръжливост. Докато Шен се събужда в 12 часа на обяд. Културата им е напълно различна - при най-незначителната болка прекратяваме заниманието. Това момче прави пет стъпки напред, след което десет други назад".

В момента 17-годишният китаец работи съвместно с последния треньор на Григор Димитров - Данте Ботини, с когото изглеждат в отлични отношения, съдейки по изказвания на двамата. Аржентинският наставник напълно опровергава своя чилийски колега, определяйки Шен като изключително дисциплиниран и отдаден на тренировките. Голямото изпитание за качествата на младока обаче тепърва предстои на предстоящия Аустрелиън Оупън, където първият съперник на китаеца е световният №74 Оскар Оте.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Да уволниш бивш №1 на 17 години: Пореден конфликт с участието на Марсело Риос Мирела Николова
Теми:  
atp | джунчен шан | интервю | любопитно | марсело риос

Коментари





Следвайте ни в Facebook