5 години по-късно: Джокович се завърна в Шанхай и пречупи 20-годишен талант в битка с 2 тайбрека

от в 13:50 на 05.10.2024
Калоян Соколов

5 години - точно толкова трябваше да чакат феновете в Китай, за да видят отново Новак Джокович в действие. Сърбинът обаче се постара да се реваншира максимално приятно на своите привърженици в Шанхай, като ги направи свидетели на страхотен тенис спектакъл още в първия си мач от тазгодишния турнир.

24-кратният "мейджър" шампион беше много сериозно тестван от новата млада американска тенис звезда Алекс Микелсен, който имаше своите шансове срещу легендарния си съперник, но в крайна сметка логиката възтържествува и Джокович се наложи с крайното 7:6(3) 7:6(9) за 1 часа и 56 минути игрово време, като по този начин се класира за третия кръг, където ще премери сили със стария си познайник Стан Вавринка или 22-годишната надежда на Италия - Флавио Коболи.

Младокът видимо излгеждаше респектиран от именития си съперник в началните минути, но Джокович показа на младока, че и той е от плът и кръв, пропускайки двата си шанса за пробив. Това доведе до импулс в играта на 20-годишния тенисист, а олимпийският шампион видимо беше позагубил състезателен ритъм и предаде подаването си с двойна грешка. Световният номер 43 се чувстваше все по-комфортно на корта и пласираше ас след в полето на легендарния си съперник, което го изведе до преднина от 3:0.

В този момент китайските фенове се опитаха да окуражат 4-кратния шампион в състезанието, а "Джокера" веднага се опита да ги зарадва, след като най-после се разписа в резултата, а впоследствие имаше възможност за рибрейк, само че преценкат аму го подведе и той реши да не отигава форхенд на американеца, който в в крайна смета се приземи върху линията и геймовете станаха 4:1 в полза на аутсайдера.

Сърбинът вече изглеждаше като съвсем различен играч и Микелсен единствено се местеше от едната на другата страна, докато сервисите на легендата профучаваха покрай него. Бившият номер едно хвърляше всички сили да се завърне в резултата и поведе с 15:40 в седмия гейм, като този път Микелсен се пропука и борбата продължи от равни позиции.

Въпреки завръщането на балканеца, то дебютантът в турнира далеч не се остави да бъде надигран лесно и в следващите минути първото му подаване се превърна в така нужното оръжие, което го изведе до тайбрек.

Там непоставеният играч се държеше много равностойно до смяната на полетата, която дойде при 3:3, само че Джокович увеличи темпото в точния момент и затвори частта с 4 поредни точки в своя полза.

Спечеленият сет даде сериозен импулс на олимпийския шампион и той проби на старта на втората част, ала младокът далеч не се беше отказал и заличи пасив от 1:4, да доведе нещата до още един тайбрек.

Там балканецът на два пъти повеждаше с мини пробив, но агресията на Микелсен вземаше връх в поредица от разигравания и 20-годишният тенисист дори разполагаше със сетбол на собствен сервис, само че не издържа на напрежението и в крайна сметка опитът на "Джокера" го изведе до крайния триумф.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
5 години по-късно: Джокович се завърна в Шанхай и пречупи 20-годишен талант в битка с 2 тайбрека Калоян Соколов
Теми:  
atp | алекс микелсен | новак джокович | Обзори | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook