Даниил Медведев срещу Феликс Оже-Алиасим - анализи, очаквания и коефициенти

от в 19:51 на 10.09.2021
Калоян Соколов

Даниил Медведев е главният претендент за спирането на Новак Джокович в преследването му на "календарен шлем", но руснакът първо ще трябва да мине през съпротивата на Феликс Оже-Алиасим, който показва забележителен прогрес в изявите си през последните три седмици и ще бъде максимално мотивиран при дебюта си в полуфиналите на Голям шлем. Двамата досега имат само една среща помежду си, но тя е с давност от 2018-а година, когато канадецът бе все още недотам познато за тенис сцената хлапе, а Медведев тепърва набираше скорост.

Тогава по-опитният от двамата печели след изключително оспорвана битка, като се надяваме днес да станем свидетели на подобно развитие в техния сблъсък, но нека сега да поразсъждаваме какви са предимствата на всеки от тях спрямо другия и по какъв начин могат да се затруднят взаимно.

Кое прави Медведев сериозен фаворит за победата?

Няма съмнение, че руснакът е далеч по-константният състезател от двамата и играе много по-процентен тенис, което е в пъти по-печелившата тактика в дългите формати. Световният номер две разполага с най-добрата сплав от начален удар и ретур, докато младокът често пропуска добри възможности при вторите подавания на опонента, разчитайки на максимален риск.

Алиасим често търси линиите при своите изпълнения и се опитва да търси постоянна агресия от форхенд, само че днес ще трябва да прави тежки поредици от удари, за да завърши дадена точка и не е ясно точно колко ще издържат нервите на 21-годишния играч. Движението по корта на шампиона от ATP Cup е достатъчно добро, така че да неутрализира мощта от другата страна на мрежата и устойчивостта на Оже-Алиасим ще бъде подложена на огромно изпитание.

Бившият финалист има на своя страна и опита в подобни двубои, а не е безизвестна подробност, че в миналото канадецът често се е пропуквал в подобен тип срещи, както например се случи в четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън, където претърпя пълен обрат от Аслан Карацев и напусна турнира.

Вторият поставен със сигурност ще трябва да поеме някои тежки удари, които опонентът му ще е в състояние да нанесе, ала това по никакъв начин не трябва да променя настройката му към мача. Медведев просто трябва да играе своя тенис, да вкара противника в режим на пълно изтощение и накрая да го довърши с лекота, действайки подобно на един същински хищник на корта.

В какво се крият шансовете на Оже-Алиасим?

Канадецът е длъжен да пласира много висок процент първи сервиси в полето и да бъде максимално клиничен в агресивните си продължения, защото руснакът е майстор в контраатаките и може да се възползва чудесно, ако получи удобен ъгъл за подобно продължение, създавайки ефект, подобен на този при бумеранга.

За Алиасим е важно да взема топката рано след отскока, тъй като Медведев има широк замах и не може да реагира достатъчно добре, когато бива натискан със съответната дълбочина. Именно това е едно от основните достойнства в арсенала на младока, който постепенно може да си осигури отлична възможност за рутинно пласиране на уинър.

Възпитаникът на Тони Надал трябва да експлоатира съперниковата позиция, която често отвежда московчанина прекалено назад от основната линия и постоянно да го държи под напрежение с избора си на удари. Тук идва съществената разлика, защото канадецът е длъжен да покаже тенис далеч от препоръчаното в учебниците, за да има възможност за победа в полуфинала и камикадзе подходът е неизбежен в неговото положение.

Очаквания и коефициенти:

Считам, че Феликс Оже-Алиасим в момента е на гребена на вълната и разполага с нужния потенциал да направи задачата пред Даниил Медведев наистина тежка. Световният номер 15 има отлична кондиционна подготовка и вярвам, че ще издържи на натоварването, ала не съм толкова убеден в менталните му способности, които вероятно ще му изиграят лоша шега.

Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1,15 за руснака, докато ставката за Алиасим се оценява на 5,00. Всички ние пък се надяваме да станем свидетели на оспорвана битка, а сблъсъка ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Даниил Медведев срещу Феликс Оже-Алиасим - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | даниил медведев | превюта | феликс оже-алиасим

Коментари
Следвайте ни в Facebook