Давид подчини Голиат: Световният №172 показа извънземен тенис и изхвърли Медведев от РГ

от в 18:35 на 30.05.2023
Мартин Петков

Голямата изненада на Ролан Гарос е факт, след като Даниил Медведев превърна в първият фаворит за титлата на Откритото първенство на Франция, който се сбогува с турнира още в откриващия кръг. Задачата пред руснака да срещне квалификант в първия си двубой се оказа двуостър меч, след като жребият му отреди да премери сили с талантливия клей кортър Тиаго Сейбот Вилд, който през 2020-а едва 19-годишен триумфира с титлата на АТР 250 състезанието в Сантяго и всички му отреждаха блестящо бъдеще в тениса, но контузиите взеха своето от него и той така и не разви потенциала си.

 През днешния ден обаче бразилецът използва възможността си да се съревновава с шампиона от Мастърса в Рим на една от най-големите тенис арени - централният корт "Филип Шатрие" в Париж, като демонстрира извънземен тенис в хода на сблъсъка, заслужил му подкрепата на всички зрители по трибуните, и се поздрави с най-голямата победа в кариерата си, дошла след 4 часа и 15 минути игра - 7:6(5) 6:7(6) 2:6 6:3 6:3. По този начин квалификантът се класира за втория кръг на Откритото първенство на Франция, където му предстои да срещне един измежду Гидо Пея и домакинския представител Куентен Алис.

На старта на двубоя ясно се видя липсата на игрова практика на най-голямата сцена в тениса за латиноамериканеца, който отстъпваше при по-дългите разигравания пред шампиона от Рим, при което вторият поставен в схемата проби в дебютния гейм за мача. Постепенно с течение на времето Сейбот Вилд навлезе в ритъм, като се чувстваше все по-уверен в собствената си игра и не се притесняваше от форхенд да притиска руснака, чиято защита в даден момент капитулира и възстановяването на паритета беше факт.

Впоследствие Медведев опита да отговори с рибрейк, ала някогашният носител на трофея в Сантяго не трепна пред опасността, отстоявайки подаването си, като оттам насетне придоби инициативата и беше във водещата позиция на корта, но не съумя да оползотвори нито един от четирите си брейкбола и наглед закономерно ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него световният номер 2 започна с двойна грешка, пасивът си от която скоропостижно заличи чрез уинър от ретур, ала бразилецът вдигна оборотите в следващите минути и демонстрира класата на дланния си удар в най-добрата му светлина, за да запише откриващия сет на сметката си.

Във втората част квалификантът нито за миг не допусна спад в равнището си, като продължи да търси завършващите отигравания при всяка позволяваща го ситуация и продуцираше завиден брой уинъри от своя форхенд. Московчанинът на свой ред по никакъв начин не остана безучастен и подобри качеството на ударите си в офанзивен план, достигайки брейкбол, пред който световният номер 172 не трепна и излезе успешно на мрежата, за да го отрази, като мигновено използва придобития импулс, за да си осигури два шанса за пробив в деветия гейм.

Изправен пред опасността да изгуби пагубно подаването си, Медведев устоя на натиска на съперника и предизвика изиграването на нов тайбрек, в който пръв поведе с аванс от минибрейк. Оттам насетне обаче Сейбот Вилд засвидетелства изключително придвижване по корта и преминаване от защита в атака, за да поведе с 6:4 пункта, когато ръката му трепна неколкократно и след цели три непредизвикани грешки в следващите четири разигравания от неговата ракета, то сетът беше причислен към актива на шампиона от Рим.

Подвластен на емоциите от случилото се, латиноамериканецът допусна серия от неточности на старта на третата част, която му коства прескъпо и той предаде сервиса си в сметката на фаворита. Въпреки това, то Сейбот Вилд не остави така с лесна ръка да захвърли стореното досега от себе си в хода на срещата и се завърна към многобройните си уинъри от форхенд, за да възстанови паритета, ала спадът в сервиса му се оказа пагубен и руснакът поднови преднината си от пробив. Световният номер 172 усети колебанията, които също бяха обзели втория поставен в схемата, като щурмува идния му гейм в търсене на нов рибрейк, но Медведев отстоя своето след три спасени брейкбола и се възползва от психическото си предимство в тези моменти, за да отмъкне за сетен път началния удар на квалификанта и се доближи на само сет разстояние от победата.

С настъпването на четвъртата част бразилецът подобри значително мерника си, като изчисти играта си от прекомерния брой грешки и отново се завърна към печелившите отигравания от основната линия, с които матираше бившия номер едно, за да се сдобие с аванс от пробив. Сейбот Вилд обаче видимо не издържа на напрежението да задава темпото, като допусна ръката му да се скове и със завръщането на неточностите от неговата ракета, то руснакът заличи пасива си. Застанал на начален удар в опит да възстанови паритета при 3:3, Медведев си навлече гнева на публиката за оспорване на съдийско решение и нервите му не издържаха, при което бразилецът усети момента си да тръгне напред и сполучи с ретур уинър, за да реализира рибрейк, като оттам насетне беше безупречен във всяко едно отношение на собствено подаване, за да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

На старта на решителния пети сет московчанинът се беше устремил към това да спечели безпроблемно подаването си, водейки с 40:0, но световният номер 172 не се отказа въпреки резултата да се бори за всяка точка и за пореден път показа на какво е способен в атакуващ план, за да вземе предимство от пробив. Медведев, който кипеше от емоции и често крещеше към треньорския си щаб, запази някак самообладание и навакса изоставането си, с което си действие зададе началото на серия от четири поредни пробива, чийто край беше сложен от бразилеца, който се довери на уменията си в близост до мрежата и това комбинирано с взривоопасния му форхенд от основната линия означаваше затвърждаване на преднината и 5:3 за него. Шампионът от Рим преглътна случилото се и спечели собствения си гейм, за да си даде шанс да се завърне в мача, ала Тиаго Сейбот Вилд не трепна под голямото напрежение и официализира сензационната си победа на Ролан Гарос.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Давид подчини Голиат: Световният №172 показа извънземен тенис и изхвърли Медведев от РГ Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | ролан гарос | тиаго сейбот вилд

Коментари





Следвайте ни в Facebook