Давид срещу Голиат: Шампионът Алкарас беше изненадан от 269-ия, но е във 2-ия кръг на Уимбълдън

от в 19:02 на 01.07.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас започна успешно защитата на титлата си на Уимбълдън. Световният номер три срещна неочаквана съпротива от младия естонски квалификант Марк Лаял, който си спечели симпатиите на публиката с атрактивната си игра и най-вече запомняма се визия, тъй като неговата прическа сериозно напомняше за ананаса върху купата на най-стария тенис турнир. Алкарас беше много сериозно затруднен от дебютанта на ниво Голям шлем в първите два сета от срещата, но все пак логиката взе превес и ибериецът се наложи с крайното 7:6(3) 7:5 6:2

Естонският квалификант бързо показа на действащия шампион, че днес не го очаква просто разходка в парка. Световният номер 269 впечатли със смелия си подход, като често излизаше към мрежата и там беше почти безпогрешен. Всичко това изненада Алкарас, който беше пробит в петия гейм, но фаворитът бързо отговори на хвърлената ръкавица и осъществи рибрейк на нула за 3:3.

Последваха спокойни минути за сервиращите, които печелеха лесно своите подавания, а интересното беше, че Лаял изобщо не отстъпваше на съперниковото темпо и дори често самият той поемаше инициативата. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където квалификантът пръв реализира мини проби, само че 3-кратният "мейджър" носител оттам насетне достигна до предавка в играта си, която нямаше как да бъде достигната от аутсайдера и откриващата част отиде в актива на испанеца.

Вторият сет имаше идентичен старт, а естонeцът далеч не се беще отказал. Квалификантът с нищо не показваше, че има само две победи на ниво ATP в своята кариера и се чувстваше изключително комфортно на централния корт на Уимбълдън. Лаял продължаваше с набезите си напред към мрежата и съумя да поведе с ранен брейк за 2:0, но отново действащият шампион взе следващото му подаване на нула и имахме паритет при 2:2. Световният номер 267 обаче и този път не беше пречупен, като неизменно излизаше напред в резултата до 5:4 в своя полза и ставаше все по-категоричен от сервис линията.

Все пак Карлитос направи достатъчно, за да избегне някакви по-сериозни проблеми и в следващите минути изцяло доминираше на корта, което му позволи да влезе в серия от 3 поредни спечелени гейма и така да завоюва успеха и в тази част.

За съжаление, 21-годишният естонец загуби своя устрем в третия сет и този път той инкасира брейк в самото начало, а третият поставен скоро след това удвои аванса си и се поздрави с крайната победа в сблъсъка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Давид срещу Голиат: Шампионът Алкарас беше изненадан от 269-ия, но е във 2-ия кръг на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook