Дебютантка на 1/8-финал в Шлема: Уанг срази бивша №1 едно и 3-кратна финалистка на US Open

от в 22:25 на 30.08.2024
Елеонора Александрова

Една от най-именитите тенисистки през последното десетилетие и трикратна финалистка на US Оупън, Виктория Азаренка, продължава да е неизменна част от топ 20, макар и на 35, като очакванията за силно представяне на US Оупън бяха налице, ала днес тя отпадна още в третия кръг на надпреварата.

Световната номер 80, Яфан Уанг, продължа да затвърждава доброто си впечатление от началото на сезона на твърди кортове и в  Ню Йорк заслужено намеро място в своя дебютен 1/8 финал от Големия шлем след победа над бившата номер 1 с 6:4 3:6 6:1 за 2 часа и 24 минути игрово време и така ще се изправи срещу Паула Бадоса в следващия кръг, след като испанката преодоля съпротивата на квалификатката Елена Габриела Русе след тайбрек във финалния сет - 4:6 6:1 7:6(8).

Срещата започна със значително превъзходство от страна на Уанг над по-високоранкираната тенисистка и в резултат на това китайката поведе с пробив в четвъртия гейм. Веднага след това обаче Азаренка отвърна с рибрейк, но това не обезкуражи по-младата тенисистка и при 4:4 аутсайдерката отново си осигури преднина, като този път тя се възползва от нея и затвори първия сет с 6:4.

Втората част също започна толкова обещаващо за азиатката, която реализира пробив още в първия сервис гейм на беларуската тенисистка. Въпреки това, настоящата номер 20 показа хладнокръвие и съумя да спечели три поредни гейма, а преднината от един пробив бе достатъчна за нея да изравни резултата в сетовете.

Финалната част се превърна в наказателна акция от Уанг, която затрудняваше бившата номер 1 с много разнообразни и добре насочени удари. Ветеранката не съумя да спечели нито един гейм на собствено  подаване и това позволи на китайката да спечели последния сет с 6:1, за да се класира за първия си "мейджър" осминафинал!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Дебютантка на 1/8-финал в Шлема: Уанг срази бивша №1 едно и 3-кратна финалистка на US Open Елеонора Александрова
Теми:  
us open | wta | виктория азаренка | Обзори | яфан ван

Коментари





Следвайте ни в Facebook