Дебютен "Мастърс" 1/4-финал: Унгарската сензация спряла Алкарас в Рим, не пожали и Рууд

от в 10:55 на 10.10.2023
Калоян Соколов

Фабиан Марожан е първият 1/4-финалист на Мастърса в Шанхай. Световният номер 91 затвърди случващото се до момента в китайския мегаполис, където бройката на фаворитите се топи с изключително бързи темпове. Унгарецът участва за втори път изобщо в основната схема на състезание от подобен ранг, а навярно всички си спомняте дебюта му на това ниво, когато достигна до 1/8-финалите в Рим, надигравайки тогавашния световен номер едно Карлос Алкарас по пътя си.

Дотогава Марожан беше извън топ 100 и изобщо не беше печелил мач в ATP надпревара, а сега отново показа колко много му подхожда голямата сцена, преодолявайки съпротивата на осмия поставен Каспър Рууд - 7:6(3) 3:6 6:4. 3-кратният подгласник в Шлема имаше удобна възможност да се приближи максимално към класиране за финалите на ATP, но регистрира пореден разочароващ резултат в хода на сезона, а непоставеният състезател ще очаква в следващата фаза един измежду Хуберт Хуркач и местния любимец Жижен Жанг.

Още от първите минути се видя, че Марожан няма намерение да играе поддържаща роля в сблъсъка и имаше четири точки за пробив в дебютните три сервис гейма на норвежеца, който обаче някак съумяваше да се измъква от трудните ситуации. Неизбежното все пак се случи и унгарецът проби за аванс от 4:3, само че допусна моментален рибрейк и в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там 91-ият в света подходи много по-смело спрямо своя опонент, чиито дефанзивни действия бяха наказани и много скоро аутсайдерът имаше аванс в отделните части.

По-нискоранкираният играч можеше отново да вземе ранен аванс във втория сет, но ръката му трепна в най-неподходящия момент и Рууд сякаш се отърси от негативните емоции и пое инициативата в сблъсъка, пробивайки в третия гейм, а след това дори дублира преднината си и закономерно срещата влезе в решителна част.

Там категорично Марожан играеше много по-добър тенис от именития си съперник, само че продължаваше с лека ръка да пропуска своите шансове, докато скандинавецът демонстрираше завидна психика и заличи общо 6 брейкбола. И този път обаче, то логиката възтържествува и аутсайдерът отмъкна съперниковото подаване, за да се откъсне напред с 5:4 и получи възможност да затвори сблъсъка на свой начален удар.

Приликите с първата част не свършиха дотук, защото изглеждаше, че световният номер 9 отново ще се завърне в резултата, ала този път Марожан прояви характер, заличавайки две точки за пробив и заслужено се поздрави с втората си победа над представител на топ 10 в своята кариера.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Дебютен "Мастърс" 1/4-финал: Унгарската сензация спряла Алкарас в Рим, не пожали и Рууд Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | Обзори | фабиан марожан | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook