Дебютният финал на трева е факт: Синер записа първа чиста победа и спря голямата изненада в Хале

от в 17:12 на 22.06.2024
Калоян Соколов

Яник Синер ще играе на първия си финал на тревни кортове в своята кариера и общо четвърти през сезона. Топ поставеният трябваше да премине през три поредни битки решени във финален сет на ATP 500 надпреварата в Хале, но днес беше категоричен и записа първия си успех в последователни части от началото на седмицата. Новият световен номер едно се изправи срещу Жижен Жанг, който се превърна в изненадата на турнира и пренаписа историята на китайския тенис, защото никога досега представител на тази страна не беше играл полуфинал на тревни кортове в ATP Тура.

Световният номер 42 постигна сензационен успех в 1/8-финалите над Даниил Медведев, а вчера се върна от 2:5 в решителния сет, за да надиграе Кристофър Юбенкс. Днес обаче азиатецът нямаше нужните аргументи, за да се справи с топ поставения и той го надви с крайното 6:4 7:6(3) за 1 час и 34 минути игрово време, като така оформи финален сблъсък с бившия шампион Хуберт Хуркач, който е сред най-добрите му приятели в тениса и двамата дори заедно достигнаха до 1/4-финалите на двойковата надпревара в германския град.

Непоставеният състезател беше напълно равностоен на Синер в началните минути и демонстрира мощта на своя начален удар. Италианецът нямаше никакви шансове срещу първия сервис на Жанг, но същото можеше да се каже и за китаеца. Ретурите на двамата тенисисти пък бяха много агресивни и те печелеха повечето точки на съперниковия втори начален удар, което се оказа решаващо, защото фаворитът по-често имаше шанса да играе на чуждото второ подаване и в крайна сметка реализира решителен брейк в седмия гейм, а много скоро имаше и преднина в отделните сетове.

Вторият сет се разви по много познат начин за южнотиролеца, който в предните си два мача губеше тази част в тайбрек, а този път пробивите отново липсваха и трябваше да се стигне до 13-ти дълъг гейм, въпреки че аутсайдерът разполагаше със сетбол при 6:5 в своя полза. Наглед Жанг имаше всички шансове, имайки предвид, че неговият опонент беше с 3 от 3 загубени тайбрека от старта на състезанието, но този път италаинецът беше безкомпромисен и затвори мача, отпускайки само още 3 точки на опонента си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Дебютният финал на трева е факт: Синер записа първа чиста победа и спря голямата изненада в Хале Калоян Соколов
Теми:  
atp | жижен жанг | Обзори | хале | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook