Дежавю: Рубльов отново спаси поредица от сетболи срещу Фокина и го подчини в Рим

от в 16:57 на 15.05.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов откри победоносно участието си на Мастърса в Рим, след като нямаше особени затруднения в мача си срещу Алекс Молчан и го надигра в поредни сетове. В спор за място на осминафиналите обаче руснакът трябваше да премери сили с първия поставен тенисист на пътя си в лицето на Алехандро Давидович Фокина, за когото играта на клей далеч не е чужда, като статутът му на бивш финалист от надпреварата в Монте Карло далеч не е случаен.

Световният номер 6, който пък е настоящият носител на титлата в Княжеството, по-рано през тазгодишната тенис кампания вече срещна испанеца на турнира в Дубай, когато се завърна от 1:6 в тайбрека на втория сет, спасявайки пет поредни мачбола, за да се поздрави с победата впоследствие. През днешната ден в италианската столица историята до голяма степен се повтори, след като световният номер 34 водеше с 6:3 пункта в дългия гейм на първата част, ала отново инкасира обрат, който беше основополагащ за успеха на Рубльов в последователни сетове - 7:6(8) 6:3. По този начин московчанинът продължава напред към осминафиналната фаза във Вечния град, където му предстои да срещне квалификанта Яник Ханфман.

Началото на двубоя беше видимо по-добро за шампиона в Монте Карло, който умело провеждаше акциите си в офанзивен план, отваряйки си корта чрез удари в близост до линиите, за да нанесе завършващо отиграване, с което не даваше възможност за отговор на ибериеца. Давидович Фокина все пак в трудните моменти разчиташе на впечатляващата си скорост и бързо достигаше топките на противника, като контрираше неговите действия, но в крайна сметка се пречупи в прословутия седми гейм и след серия от неточности предаде подаването си.

В този момент 27-ият поставен далеч не сведе глава, приемайки съдбата си, като мигновено се мобилизира и засвидетелства своите умения в близост до мрежата, където беше безупречен, за да осъществи рибрейк, който след нови силни минути за сервиращите ни отведе до тайбрек. В него бившият финалист от Монте Карло нагледно се чувстваше по-уверен в собствената си игра и предизвика колебания от отсрещната страна на мрежата, за да се сдобие с три поредни сетбола при 6:3 пункта в своя полза, ала историята от мача им в Дубай, датиращ отпреди малко над два месеца, се повтори и Рубльов навакса изоставането си, за да отмъкне откриващия сет.

На старта на втората част силните минути за руснака продължиха с пълна сила, като той умело дирижираше случващото се чрез своя форхенд, който му даваше свободата да нанася уинъри от всички краища на корта, при което световният номер 34 не предложи никакво противодействие на случващото се и по-високоранкираният тенисист се сдоби с аванс от пробив. Въпреки сериозния си пасив в резултата, Давидович Фокина остана концентриран и отстоя последвалите си подавания след спасен брейкбол, за да може в последния възможен момент на свой ред да достигне цели два такива по пътя към възстановяване на паритета, но Рубльов за сетен път срещу този съперник демонстрира хладнокръвие в трудната ситуация и сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дежавю: Рубльов отново спаси поредица от сетболи срещу Фокина и го подчини в Рим Мартин Петков
Теми:  
atp | алехандро давидович фокина | андрей рубльов | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook