Ден на нови шампиони: 21-годишен аржентинец завоюва титлата в Ещорил!

от в 20:18 на 01.05.2022
Калоян Соколов

Днешният ден се оказва изключително успешен за новата генерация от играчи, тъй като тийнейджърът Холгер Руне се поздрави със своята дебютна титла на най-високото професионално ниво, триумфирайки в Мюнхен, а до голяма степен имахме сходен сценарий и в Ещорил. Там трофеят беше завоюван от 21-годишния аржентинец Себастиан Баез, който освен това си осигури дебют в топ 50 на световната ранглиста. Южноамериканецът досега никога не беше печелил надпревара от ATP Тура, а решителната победа беше постигната над неговия добър приятел Франсис Тиафо с убедителното 6:3 6:2.

Петият поставен стартира мача на много високо ниво и демонстрираше сериозното си физическо надмощие в самото начало. Тиафо показваше впечатляващото си ускорение и реализираше характерните си завършващи удари, при които наглед замахва съвсем къса, само че придава впечатляваща скорост на топката. Баез пък постоянно трябваше да се защитава и закономерно изостана с ранен пробив, а американецът дори имаше възможност да удвои преднината си. Световният номер 59 обаче измъкна маратонски гейм, в който спаси общо три точки за пробив и оттам насетне беше неудържим, за да поведе с 5:2 и съвсем скоро първата част отиде в актива му.

Постепенно можехме да забележим сериозната умора, която беше изписана на лицето на Тиафо. Тя беше напълно обоснована, имайки предвид предходните два двубоя на бившия финалист, защото те продължиха над 3 часа поотделно и самият той сподели как ще има нужда от нови крака, ако иска да бъде конкурентен и днес. По този начин американецът ясно намекна колко е изтощен и неговите сили изглеждаха към привършване във втория сет, тъй като го виждахме постоянно да форсира ситуацията на корта и да предприема неразчетени излизания към мрежата. Всичко това пък позволи на опонентът му да осъществи серия от четири последователни спечелени гейма и съвсем заслужено Себастиан Баез се превърна в новия шампион на състезанието в португалския град Ещорил!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Ден на нови шампиони: 21-годишен аржентинец завоюва титлата в Ещорил! Калоян Соколов
Теми:  
atp | ещорил | Обзори | себастиан баез | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook