Денят на големите завръщания: Фучович надви финалиста в Рио и грабна първа титла от 6 години!

от в 17:58 на 21.04.2024
Калоян Соколов

Мартон Фучович е един от най-постоянните и корави съперници в ATP Тура, като не е напускал световния топ 100, откакто влезе там през 2017-та година. Унгарецът е достигал до втората седмица на 3 от 4-те надпревари в Големия шлем и може да се похвали с победи над играчи от ранга на Даниил Медведев, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц и нашия Григор Димитров, само че така и не съумяваше да спечели втора ATP титла, откакто грабна купата в Женева през 2018-та година.

Тази 6-годишна суша обаче приключи през днешния ден, след като бившият номер 31 не остави никакви шансове на клей специалиста Мариано Навоне и завоюва трофея от ATP 250 състезанието на червени кортове в Букурещ, което се завърна в календара за пръв път от 2016-та година - 6:4 7:5. По този начин Фучович ще се приближи максимално до завръщане в топ 50 и вече няма да му се налага да преминава през квалификациите на големите турнири, докато Навоне ще запише рекордно класиране в своята кариера и от утре ще е под номер 41 в ранглистата на ATP.

Финалната среща стартира по мечтан начин за унгареца, който се откъсна напред с 4:0 и наглед откриващата част просто се доиграваше, само че финалистът от Рио беше на съвсем друго мнение и възвърна паритета в резултата при 4:4. Навоне дори имаше шанс на свой ред да поведе с пробив в деветия гейм, но не се възползва от скрития си сетбол, а след малко не съумя да отрази реален такъв срещу себе си и световният номер 82 се приближи максимално до титлата в румънската столица.

Вторият сет започна далеч по-положително за южноамериканеца и се затвърждаваше впечатлението, че той доминира играта още от петия гейм на мача насам. Петият поставен беше като стена в разиграванията от дъното на корта и взе брейк аванс, който поддържаше с лекота до 4:2 в своя полза. Тогава Фучович заигра най-добрия си тенис от началото на срещата и използваше всяка една възможност да изостри темпото на игра с мощния си форхенд. Ударите на Навоне пък все повече омекваха и това позволи на ветерана да спечели 5 от 6 следващите гейма, с което си създаде един от най-хубавите мигове в своята дългогодишна тенис кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Денят на големите завръщания: Фучович надви финалиста в Рио и грабна първа титла от 6 години! Калоян Соколов
Теми:  
atp | букурещ | мариано навоне | мартон фучович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook