Дете вдъхновено от Федерер, пребори рака

от в 18:49 на 02.12.2016
Искрен Минчев

Откритото първенство на САЩ през 2015-а е било знаменателно за 15-годишния Якоб Мюлер. Тогава болното от рак дете успя да се срещне със своя идол Роджър Федерер, който го е вдъхновил да се пребори с коварната болест.

Няколко години по-рано малчуганът се влюбва в тениса, след като гледа по телевизията полуфинал на Уимбълдън между Федерер и Новак Джокович. Малко след това той започва да тренира в своя град Литъл Рок в Аризона. В края на 2014-а обаче здравето му е сериозно застрашено. Диагностициран е с втори стадий на Ходжкинов лимфом.

"Мислех си, че ще умра. Моите родители обаче ме окуражиха, че състоянието ми е лечимо. Настроих се позитивно от този момент," споделя Мюлер, който се подлага на химиотерапия.

Именно заради това пропуска и няколко месеца от училище. Той обаче уплътнява дългите часове вкъщи, гледайки в YouTube легендарни тенис мачове. Включително за първи път наблюдава финалната класика на Уимбълдън 2008 между Роджър Федерер и Рафаел Надал.

"Тенисът бе нещото, върху което Якоб можеше да се съсредоточи извън терапията. Това бе страхотен мач, а той научи и много неща затова как да преодолее тежката ситуация," отчита баща му Майк Мюлер.

Три месеца по-късно докторите зарадват семейството с новината, че синът им е преборил раковото заболяване.

Впоследствие благодарение на фондацията "Make-A-Wish" малчуганът сбъдва мечтата си. В продължение на 20 минути успява да разговаря с Роджър Федерер по време на US Open.

"Докосна ме това, че той даде откровени отговори на всичките ни въпроси. Преди това бе провел пресконференция, но имах усещането, че не няма желание да си тръгва и иска да остане още при нас," отчита щастливият тийнейджър.

Вече на 15 години Мюлер продължава да обича тениса и Федерер. Освен това успява да посети Уимбълдън и да гледа Маестрото на живо.

"Мисля си, че тенисът ми помогна да оставя здравословните ми проблеми зад гърба ми. Най-вече ми се искаше да се отнасят с мен като с едно обикновено 15-годишно момче на корта. Ракът определено не ме промени," допълва малкият герой.

Това не е първият случай, когато Федерер се среща с тежко болен свой фен. През 2013-а той отдели специално внимание на Уимбълдън на 17-годишната Беатрис Тиноко, която също оцеля в битката с рака. Той дори игра тенис с развълнуваната Беатрис. Повече може да видите във видеото.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Дете вдъхновено от Федерер, пребори рака Искрен Минчев
Теми:  
роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook