Джокович: Години наред бях вечният №3 заради Надал и Федерер, но това ме направи по-гладен

от в 15:55 на 19.10.2024
Калоян Соколов

Сериозната конкуренция незименно калява характера и те прави по-силен, а Новак Джокович е един от най-явните доказателства в това отношение. Легендарният сърбин се появи на голямата сцена във възможно най-неподходящия момент, когато Роджър Федерер и Рафаел Надал доминираха във всеки един турнир и изглеждаше невъзможно да бъдат спрени.

Самият 24-кратен шампион от Шлема се върна към началото на своята кариера в последното си интервю и спомените как години наред не е можел да се справи с двамата си големите конкуренти, но изглежда точно тази борба за надмощие е превърнала "Джокера" в един от най-силните характери в световния спорт и шампиона, когато познаваме в момента.

"Спечелих първата си титла от Шлема на Аустрелиън Оупън през 2008-а. Тогава бях на само 20 години и мислех, че вече съм на нужното ниво, за да продължа с печелено на най-големите титли и това всъщност не беше далеч от истината, но имах два огромни проблема, които се казваха Федерер и Надал. Отнеми ми повече от 3 години, докато съумея спечеля втория си "мейджър" турнир и през цялото това време се бях превърнал във вечния номер три.

През 2009-та дори за кратко бях под номер 2 в ранглистата и играех невероятен тенис, но и това не беше достатъчно да се справя с тях двамата. Понякога ги побеждавах, но това се случваше в по-малките турнири и те продължаваха да доминират над мен във всеки един важен мач. В един момент бях в много дълга серия от достигнати полуфинали в Шлема, но там винаги ме чакаше някой измежду тях и всичко приключваше.

Смятам, че точно тези 3 години бяха ключови за моето развитие, тъй като ме направиха много по-гладен за победи, особено когато се изправях срещу Рафа или Роджър. Знаех, че предимството на Федерер и Надал е най-вече на ментално ниво и усещах, че най-важното за мен е да бъда също толкова безкомпромисен като тях в големите мачове, защото точно по този начин ще започна да печеля "мейджър" титли. В крайна сметка постигнах точно това и действително се качих на същия ментален връх с двамата си големи конкуренти, а значимите титли не закъсняха" - разказа олимпийският шампион преди медиите в Рияд.

Източник: Tennis Up To Date

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович: Години наред бях вечният №3 заради Надал и Федерер, но това ме направи по-гладен Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook