Джокович мина рутинно през "Мастърс" шампион и класира Сърбия в топ 4 на Купа "Дейвис"!

от в 22:53 на 23.11.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович е спечелил всички турнири, на които е участвал след загубата си във финала на Уимбълдън и сам призна, че може да счете настоящата година за най-успешната в своята кариера, ако изведе Сърбия до триумф в Купа "Дейвис". Световният номер едно завоюва само преди няколко дни титлата от ATP финалите и веднага се отправи към Малага, където да се присъедини към сънародниците си, които днес трябваше да излязат в отборна битка срещу тима на Великобритания.

Въпреки малкото време за възстановяване, то 24-кратният "мейджър" носител не остави никакви шансове на Камерън Нори, надигравайки го с 6:4 6:4 и по този начин запази перфектния си баланс в своите сблъсъци с бившия шампион в Индиън Уелс.

Миомир Кецманович обаче сякаш може да бъде счетен за големия герой в срещата между двете страни, защото съумя да спре Джак Дрейпър, който се намира в страхотна форма. Наглед британецът беше в ролята на фаворит, но не можа да покаже тениса, който го изведе до финала на Sofia Open и третата ракета на Сърбия се наложи след два тайбрека - 7:6(2) 7:6(6).

Така Джокера можеше да сложи точка на спора още с мача си на сингъл и да не му се налага да излиза в решителен двубой на двойки, а до изненада не се стигна и сърбинът с лекота класира отбора си за фазата на 1/2-финалите, където техни съперници ще бъдат Италия, така че вдругиден за трети път през последната седмица ще се насладим на тенис зрелище межди Новак Джокович и Яник Синер, които миналата неделя си оспорваха трофея в Торино.

Някогашният номер 8 стартира отлично двубоя и спечели безпроблемно откриващите си две подавания, но Джокович превърна сблъсъка в същинска престрелка от основната линия и за левичаря беше много трудно да издържа на високото темпото на игра. Първата ракета на света движеше непрекъснато съперника си от ъгъл в ъгъл и заслужено достигна до точка за пробив в петия гейм, като веднага реши да излезе към мрежата, където завърши с отлично стоп воле.

Впоследствие представителят на Сърбия разполагаше с три шанса да удвои преднината си, само че Нори демонстрира вдъхновен тенис и не спираше да се окуражава с вдигнати юмруци и възгласи на радост. Това приповдигнато настроение обаче далеч не беше достатъчно на британеца да направи нещо повече от ретур и Джокович нямаше проблеми да задържи аванса си и да поведе в отделните сетове.

Проблемите на по-нискоранкирания състезател се влошиха с началото на втория сет, след като той инкасира пробив на нула, забивайки две поредни свои отигравания в центъра на мрежата. Световният номер едно далеч не искаше да спира дотук и имаше пет точки за пробив, за да сложи изцяло край на интригата в мача, но британецът показа характер и намали изоставането си до 2:3.

За съжаление на левичаря, то неговият опонент не трепна до приключването на сблъсъка и прати балканската страна във финалната четворка на най-голямата тенис отборна надпревара, а тепърва ще разберем дали сърбите ще повторят успеха си от 2010-та година, когато спечелиха "Сребърната салатиера".


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович мина рутинно през "Мастърс" шампион и класира Сърбия в топ 4 на Купа "Дейвис"! Калоян Соколов
Теми:  
atp | великобритания | джак дрейпър | камерън нори | купа дейвис | миомир кецманович | новак джокович | Обзори | сърбия

Коментари





Следвайте ни в Facebook