Джокович: Може да звучи наперено, но не съм изненадан от нивото си на 36; не мисля за отказване

от в 07:17 на 09.09.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович изигра поредния си изключително силен мач от началото на сезона на твърди кортове в САЩ и не отпусна нито сет на вдъхновения Бен Шелтън. Младокът имаше своите сериозни шансове в третата част, само че Джокера смълча за пореден път трибуните в Ню Йорк и си осигури правото да спори за своята титла номер 24 в Големия шлем, а ето какво каза самият той на последвалата си пресконференция:

За развитието на мача с Шелтън:

- Чудесно е, че спечелих в последователни сетове. Всичко се получаваше много добре и в моя полза. Водех с 2:0 сета и 4:2 гейма, след което нещата започнаха да се променят и той дори имаше сетбол в третата част. Сервирах за мача, само че загубих своя ритъм и допуснах пробив.

Накрая нещата станаха много оспорвани, тъй като публиката стана много въвлечена в мача. Не беше никак лесно да затворя сблъсъка и определено не исках да влизаме в четвърти сет, защото знаех, че той има много сериозна огнева мощ, притежава страхотен сервис и е много непредвидим в действията си, като никога не знаеш какво ще последва.

Трябваше просто да остана ментално в настоящия момент и да запазя спокойствие, опитвайки се да следвам своя игрови план и да бъда солиден от основната линия. Истината, е че съумях да сторя това през почти целия мач, защото непрекъснато го карах да играе допълнителни удари и да се чувства некомфортно на корта.

Досега съм много доволен с представянето си в турнира. Спечелих всичките си мачове в последователни сетове, ако изключим този с Джере, в който обърнах нещата от 0:2. Ако изключим това, то играя отличен тенис още от първия си двубой в Синсинати и съм много доволен от играта си, както и от начина, по който се чувствам на корта. Сега предстои върховното предизвикателство, а именно това да се броя за още една титла от Големия шлем.

За отличното му сервиране и по-добрите условия през днешния ден:

- Първите два сета бяха най-добрите за мен в турнира по отношение на сервиса. Това беше наистина важно, имайки предвид, че играя срещу човек с толкова тежък начален удар. Знаех, че ще имам своите възможности на неговия сервис, но беше дори по-важно да печеля лесно своите подавания и да не му давам шансове да атакува втория ми сервис. Мисля, че се справих отлично с тази задача. Действително проблемът с влагата до голяма степен беше премахнат със спускането на покрива, въпреки че все още се потяхме много, но не чак толкова като в предишните мачове. Подобни неща помагат на играчите да покажат по-високо качество на тениса, защото тежките условия ни караха да се влачим по корта и това се отразяваше негативно на нивото.

За това дали сега оценява повече възможностите да играе финал в Големия шлем и защо е отпразнувал победата си по този начин:

- Фактът, е че на 36 години всеки финал от Шлема може да ми е последен. В момента ценя тези възможности повече, тъй като преди си казвах как със сигурност ще имам още шансове, докато сега не знам дали е така. Въпреки това, то няма да подходя по-различно към следващия двубой и ще се опитам да спечеля. Предстои ми най-трудното предизвикателство досега, защото ще се изправя срещу един измежду Даниил и Карлос, от които съм губил последните си финали в Шлема. Наясно съм колко е важен мачът и знам, че и двамата са в отлична форма, но мога да кажа същото за себе си.

Що се отнася до начина, по който отпразнувах победата, то просто го видях от Бен и го откраднах, защото ми се стори много оригинално.

За това дали мисли как може да изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 титли в Големия шлем:

- Не бих казал. Честно казано не мисля затова. Наясно съм, че тези мачове са като подарък, който трябва да приемеш и оползотвориш по най-добрия възможен начин. Можех да постигна това число още на Уимбълдън, но загубих от по-добрия играч в 5-сетова битка. Тук е възможно отново да се срещнем, което знам, че много хора искаха преди началото на турнира, като се има предвид нашето досегашно съперничество и мачовете ни, които винаги достигат до финален сет. Разбирам, че всеки път, когато съм във финал от Шлема е нов шанс да пренапиша историята, но нямам толкова време да мисля за тези неща и не си го позволявам, тъй като го направих преди две години, когато можех да спечеля всички "мейджър" титла в една година и не можах да покажа най-добрата си игра, което не бих искал да се случва отново.

За спадовете в третия сет и как съумява да преодолее подобна ситуация:

- Искаше ми се да не се случва, но важното е да отвърнеш на удара и да се прегрупираш, след като си изпаднал в известна дупка, пропускаш удари и не се чувстваш като себе си. Това е просто напрежение. Не е тайна. Всеки един от нас го изпитва, особено когато става въпрос за подобни големи мачове. Понякога успяваш да преодолееш този момент, а понякога не. Важното е бързо да преминеш през тази фаза и да се върнеш към най-доброто си ниво, което аз успях да сторя. Имах два спада в третия сет, които не харесах, но публиката и неговото високо ниво повлияха. Ключово е да забравиш негативното и да се концентрираш върху следващата точка.

За финалите с Алкарас и кой му е по-любим от тях:

- И двата двубоя бяха страхотни, но бих избрал този в Синсинати, защото е по-скорошен и се изигра на твърди кортове. Тук обаче условията са други. Вероятно ще наблюдавам неговите мачове на US Open от последните две години, както и нашите предишни срещи. Със сигурност ще подготвя домашното си. С моя щаб говорим непрекъснато за тактика и със сигурност ще наблегнем отново на това, абстрахирайки се дали ще се изправя срещу Карлос или Даниил.

За страхотното си представяне в Шлема през годината:

- Много пъти вече казах, че турнирите от Шлема са тези, които ме карат да продължава да тренирам здраво всеки ден, за да се състезавам наравно с далеч по-млади момчета. Несъмнено надпреварите от Големия шлем са най-важните за мен и градя графика си около тях, за да бъда в оптимална форма, когато те започнат. Това със сигурност се случи през тази година и съм на седмото небе от щастие с резултатите си на "мейджър" състезанията през сезона. Не можех да си представя по-добро представяне на това ниво в началото на годината, но все още остава един мач и всичко ще бъде по-хубаво, ако постигна още една победа. Все пак ще остана горд с представянето си, ако ще и да допусна поражение във финала.

За това дали е изненадан колко силен е на 36-годишна възраст:

- Може да звучи наперено или арогантно, но не съм изненадан, защото знам колко много усилия полагам, за да бъда в тази позиция. Знам, че заслужавам това и винаги вярвам в себе си и способността си да играя най-добрия си тенис, когато е от най-голямо значение. Чувствам се добре физически и съм също толкова подготвен, колкото и в миналото. Възрастта е само число. Тази фраза ми отива в момента и засега дори не желая да мисля за оттегляне от тениса. Не виждам смисъл да го правя, докато съм на върха в играта. Вероятно ще променя мисленето си, ако младоците започнат да ми сритват за*ника на надпреварите в Големия шлем, само че все още чувствам, че съм в играта.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович: Може да звучи наперено, но не съм изненадан от нивото си на 36; не мисля за отказване Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | интервюта | новак джокович | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook