Джокович: Плачехме заради бомбите, както и защото мама не отговаряше

от в 14:41 на 16.05.2020
Марк Хаджижеков

Новак Джокович - тенисистът на върха на световната ранглиста в момента, си спомни за травмиращите преживявания, които е имал в ранното си детство по време на бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г.


Сърбинът, който по това време е бил на 12 години, си спомня, че е бил „ужасен“ по време на войната, поразен от чувството за безнадеждност, докато се е криел в убежището на апартамента на дядо си. В друга част от откровеното си интервю с Греъм Бензинджър, след като вчера Ви споделихме частта как Ноле заявява, че не вярва в лимитите, сърбинът разкрива детайлите относно смущаващото си минало, като разговора с американския журналист се заснема именно в апартамента на дядото на Новак в Белград.


„През 1999 г., когато бяха извършени атентатите, живеехме в апартамент на около 150 метра оттук“, каза Джокович. „Ние идвахме в тази сграда всяка вечер по време на бомбардировките, защото сградата ни нямаше подслон.“


„Лудост е, когато си помислиш за количеството хора, които идваха тук, за да се крият. Определено е същото като преди 20 години. Цялата сграда с [хора от] 50-те апартамента ще бъде тук. Хората просто търсеха ъгли, в които да се скрият и се опитваха да намират безопасно пространство“, добави той.


https://www.youtube.com/watch?v=oHzDZ_DGJxc&feature=emb_title

Новак Джокович говори и за психологическия натиск, който войната е оказала върху него и семейството му и за това колко странно и страшно се е усещало всичко в началото. В крайна сметка обаче те са започнали да приемат експлозиите като нещо нормално, което е смущаващо само по себе си на съвсем различно ниво.


„Сега всичко ми се струва толкова различно. Не си спомням много от това, бях толкова малък, чувствах се несигурен и емоционално разстроен. Не знаех какво ще донесе следващият момент на мен, на моите братя, на семейството ми. Това беше ужасяващо преживяване за всички. Особено за децата. Не разбирахме какво се случва“, сподели Новак Джокович.


„След месец просто спряхме да реагираме на това. Спомням си как празнувах 12-тия си рожден ден в тенис клуба, където израснах, и по време на песента за честит рожден ден, над нас летеше самолет“, добави той.


https://www.youtube.com/watch?v=Av9j6yIh2nU&feature=emb_title

Новак Джокович, който е добре известен с хумора си, изглеждаше изключително мрачен по време на разговора. Той си припомняше за кошмарните преживявания по време на бомбардировките, измъквайки смущаващ спомен от вдлъбнатините на ума си, който той вярва, че никога няма да изчезне.


„Това беше първата или втората нощ на бомбардировките. Тъкмо щяхме да заспим, когато изведнъж имаше огромна експлозия. Майка ми се изправи много бързо и удари главата си, изпадна в безсъзнание. Плачехме заради бомбите, защото мама не реагираше. За щастие баща ми успя да помогне на майка ми да се върне към съзнание“, каза той.


„Ние събирахме нашите неща и излизахме навън. Беше толкова шумно, че не се чувахме. Баща ми носеше братята ми, майка ми носеше други неща и тогава се подхлъзнах. Когато погледнах към сградата, видях самолетите как летят, как изпускат неща и как земята се тресеше. Това е един от най-травматичните образи, които видях в детството си. Остава в мен.“


Джокович

Новак Джокович призна, че бомбените атентати са го разгневили изключително много в годините си на израстване, и че гневът дори му е помогнал в началото на кариерата му. Той обаче добави, че сега е намерил начин да прости и да продължи напред, защото това отговаря на неговата „житейска философия“.


„Използвах този гняв по начин, който ме подтикваше да бъда успешен в тениса. Но това се промени. Наистина нямам тази емоция вече. Няма да забравя какво се случи, но в същото време не мисля, че е добре за никого да бъде заседнал в състояние на омраза, гняв, ярост“, обясни той.


„Как е възможно големите държави да се съюзяват и да бомбардират малки държави, безпомощни хора на улицата и просто да унищожават всичко. Не можех да го разбера. Няма оправдание за войната. Това много разгневи мен и всички останали в Сърбия. Тези белези все още присъстват при всички.“


„Но аз работих върху себе си, върху тези емоции, за да им простя. Трябва да простиш. Как можеш да се захранваш повече от нещо друго освен от любовта? Любовта е прошка. Това е моята философия на живота.“


Новак Джокович усърдно следва философията на любовта и благосъстоянието през последното десетилетие и това му помогна да стане най-доминиращият играч в тениса. Наистина е изненадващо - и похвално - че тази философия на мира се е родила от такова насилствено и ужасяващо начало.


Източник: Sportskeeda


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Плачехме заради бомбите, както и защото мама не отговаряше Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook