Джокович преодоля Медведев и ще срещне Нишикори на четвъртфинал

от в 15:43 на 21.01.2019
В
Новак Джокович надигра младия руснак Даниил Медведев в четири сета - 6:4 6:7(5) 6:2 6:2. В началото на мача разиграванията често надминаваха границата от 30 удара, а Джокович използваше и къси топки, които да привикат съперника на мрежата, където той успяваше да го матира. Медведев бе решил да се надиграва с Ноле от основната линия, което в началото на срещата понякога му носеше успехи, но с течение на двубоя физическите му сили напускаха тялото му постепенно, докато сръбската ,,стена" Джокович сякаш се хранеше от умората на съперника и заиграваше все по-добре. На четвъртфинал световният номер 1 ще се изправи срещу познат опонент в лицето на Кей Нишикори, който сътвори нов обрат срещу Пабло Кареньо Буста, завършил с дълъг тайбрек и 10:8 в петия сет.

Мачът започна с лесен сервис гейм на Ноле, а първата точка в подаването на руснака бе изключително продължителна, като двамата си размениха цели 35 удара преди Джокович да сбърка форхенд в мрежата. По този начин младокът даде заявка, че той изобщо няма да направи мача лесен за световния номер 1. След няколко безпощадни сервиса геймовете бяха изравнени.

Още повече, пръв Медведев достигна до възможност за пробив, а това стана при 2:2, но тя бе отразена след прекрасно разиграване, което Ноле завърши с изящно стоп воле от бекхенд. Последва ново маратонско разиграване, което този път сърбинът спечели, а след ас по правата той отново излезе начело в резултата.

Тогава Джокович напомни за най-добрите си дни и след страхотен минаващ удар и стабилни удари от дъното достигна до два брейкбола. Последва светкавичен ретур на първи сервис, който руснакът не успя да отрази, и така пробивът бе факт, а скоро той бе и затвърден за 5:2.

Сервирайки за първия сет, Джокович допусна изоставане от 0:40 поради агресивната игра на Даниил, а 15-тият поставен реализира връщане на пробива от втория си брейкбол след дълга размяна на удари, накрая на която сърбинът не издържа и заби бекхенда си в мрежата.

Медведев поведе с 40:15 в гейма за изравняване на резултата и по всичко изглеждаше, че руснакът е в подем. Джокович обаче бе на друго мнение по този въпрос и бързо доказа това, като заигра изклюително солидно, предизвиквайки две грешки на противника. Последва двойна грешка, която даде сетбол на световния номер 1, а след неефективно излизане на мрежата на младия руснак Ноле лесно съумя да реализира минаващ удар от бекхенд, а с това спечели и първата част от мача.

 

Резултат с изображение за daniil medvedev australian open 2019Джокович навлезе в познатия си безгрешен ритъм на игра и достигна до възможности за пробив още в първия сервис гейм на Медведев във втория сет. Руснакът обаче можеше да разчита на мощния си сервис, с който отрази четири от брейкболите, а при петия последва феноманелно разиграване от 31 удара, което руснакът успя да спечели. В крайна сметка Даниил защити сервис гейма си, който продъжи над 12 минути.

Последва нов труден сервис гейм за руснака, след като Ноле взе подаването си на 30. Този път сърбинът реализира още първата си точка за пробив след маратонско разиграване от 40 удара, което бе изцяло по вкуса на световния номер 1, а младият руснак накрая просто не издържа. Скоро Джокович поведе и с 4:1.

Сърбинът имаше възможност и за 5:1, но тя бе отразена след ас, а скоро все пак Медведев защити подаването си. Това се оказа важна крачка за Даниил, който намери нови сили и достигна до точка за връщане на пробива. Тогава двамата сътвориха великолепна размяна, която завърши на мрежата след две къси топки, като накрая Джокович не успя да завърши воле, давайки възможност за минаващ удар на младока. Медведев стори точно това и така върна пробива.

При 5:5 Новак изостана с 15:30 в гейма си, но отново след маратонско разиграване той успя да изравни точките. Скоро достигна и до геймбол, а след любопитно разиграване, в което сърбинът показа инстинкта си, играейки на мрежата, той отново поведе в сета, но не за дълго, защото Медведев след малко вкара сета в тайбрек.

Дългият гейм започна с минипробив след точка от 42 удара, която 15-тият поставен спечели след минаващ удар от форхенд. Скоро младокът поведе и с 3:0 преди Джокович да се запише в тайбрека. Той обаче съумя да спечели още само една точка преди противникът му да достигне до четири поредни сетбола. Първите три бяха отразени, а четвъртият бе на сервис на сърбина, но последва нова безкрайна размяна от дъното на корта, като този път Джокович бе този, който не издържа, с което Медведев изравни сетовете в мача.

 

Първите три подавания в третата част минаха без особени изненади. Четвъртият гейм обаче започна с излизане на мрежата на Джокович, който впоследствие загуби баланс и падна на корта заради минаващия удар на руснака. Скоро Медведев достигна до три поредни точки за пробив, но Ноле отрази и трите, доминирайки по време на разиграванията, като накрая успя и да си вземе гейма. Пропуснатите възможности разколебаха Даниил, който от своя страна не успя да спаси точките за пробив пред съперника, като така Новак поведе с 3:1 и сервис.

Пробивът бе затвърден, а руснакът видимо бе изпаднал в спад, явно физически преуморен след поредицата несвършващи разигравания. Той изоставана с 0:40 в следващото си подаване, когато заигра изключително нестандартно и спаси първите два брейкбола, но при третия Джокович предизвика грешка и този път се откъсна с два пробива аванс. Впоследствие и вторият пробив бе лесно затвърден на 15, като по този начин Ноле отново поведе в сетовете.

 

Четвъртият сет започна с нулево подаване за младока, който след това достигна до възможност за пробив на сервис на Джокович. Невероятни разигравания последваха, в които 6-кратният победител в Мелбърн излезе печеливш, а скоро и изравни резултата.

Ноле съумя и да пробие след това, като вече видимо взимаше превес във физическата битка от дъното на корта заради натрупващата се умора на руснака. Младокът все пак се доближи в геймовете и дори достигна до брейкбол, който обаче бе отразен след форхенд уинър от ракетата на Новак. Рибрейк нямаше, но Медведев отново не се обезкуражи и след ново категорично подаване резултатът сочеше 4:3.

Нещо повече, при 40:30 в следващия гейм Медведев повали Джокович на земята в брутално разиграване, в което сърбинът се защитаваше уникално, но накрая не достигна до завършващия форхенд на опонента. Последваха две грешки на руснака, който при всяка загубена точка в гейма си хвърляше ракетата на корта от ярост.

Загубата на този гейм пречупи руснака, който допусна пробив, след който Джокович спечели този така тежък осминафинал.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович преодоля Медведев и ще срещне Нишикори на четвъртфинал В

Коментари





Следвайте ни в Facebook