Джокович се справи с Цонга и ще се изправи срещу Шаповалов в събота

от в 15:40 на 17.01.2019
В
 

Новак Джокович преодоля съпротивата на Жо-Вилфред Цонга в последователни сетове след 6:3 7:5 6:4. Двамата не играха на най-високото си ниво, но от края на втория сет до завършека на мача сърбинът превключи на нова предавка, която се оказа прекалено бърза за Цонга. Джокович също така демонстрира така характерното за него качество да се възползва от възможностите си по най-добрия начин, както и да заличава повечето шансове, открили се пред опонента. В третия кръг през съботния ден Ноле ще срещне младата канадска надежда Денис Шаповалов, който надви японеца Таро Даниел също в три сета след 6:3 7:6(2) 6:3.

Мачът започна с няколко лесни подавания, като при 2:1 за Джокович французинът пръв се пропука. Той изостана с 0:40 в сервиса си, а след блестящ минаващ удар от форхенд Ноле записа нулев пробив. Още в следващия гейм обаче Жо достигна до точка за връщане на пробива след няколко мощни ретура и диктуване на точките с могъщия си форхенд, а след нетипична грешка от бекхенд на световния номер 1 брейкът бе върнат. Новак погледна критично към щаба си след загубата на подаването, видимо недоволен от развитието на гейм, в който нетипично изтърва цели четири геймбола, докато на съперника му му бе необходима само една възможност.

Представянето на Цонга обаче продължаваше да бъде непостоянно, като той миксираше силни сервиси с двойни грешки, както и свирепи атаки от основната линия с непредизвикани грешки. В крайна сметка това доведе до трети пореден пробив, а този път след няколко аса Ноле поправи грешката си от преди малко и затвърди, при това на нула, за 5:2.

В последвалия гейм най-накрая французинът спря негативната серия от загубени сервис геймове, като на геймбола си изигра прилично стоп воле, което сърбинът на всяка цена искаше да върне, но ударът на опонента му бе прекалено добър, а Новак скоро се озова на земята. Падането не бе от значение за Джокович, който след бърз гейм на 15 затвори първата част с 6:3.

 

Вторият сет започна с категоричен гейм за Цонга, а в следващия изпълни един перфектен ,,банан", като Жо заслужи дори аплодисментите на великия си съперник. След превъзходна комбинация от смразяващ форхенд и неотразим смач французинът достигна до брейкбол, който обаче бе пропилян след лека грешка от дланния удар, а след още две геймовете бяха изравнени. В следващото подаване на французина на геймбола си той реализира печеливш удар след феноменален форхенд, минал отстрани на мрежата, за 2:1 - със сигурност един от ударите на деня.

След перфектен минаващ удар при 3:2 французинът достигна до две точки за пробив, но и двете бяха отразени от 6-кратния шампион, който скоро и завърши обрата в сервис гейма си. В седмия гейм пък беше ред на финалиста от 2008-ма да спасява точка за пробив, но за разлика от съперника си той не се справи със задачата, а след като дочака грешка от форхенд драйв воле, Джокович поведе и с 4:3, като впоследствие затвърди и на нула.

Жо успешно се справи със спечелването на сервис гейма за оставане във втория сет, а след спиращ дъха лоб от защитна позиция французинът достигна до три поредни точки за връщане на пробива. Новак видимо се разколеба и допусна грешка от форхенд, сдавайки подаването си на нула. След това бе ред на сърбина да изпусне възможности за пробив, но при общо четвъртата си в гейма Цонга допусна нова фрапантна грешка, демонстрирайки липса на всякакво спокойствие в ръката си, макар че току що бе върнал брейка в последния възможен момент. Впоследствие световният номер 1 бе абсолютно безкомпромисен, поправяйки грешката си от преди малко и печелейки сета, при това след изкусна къса топка, до която французинът не достигна.

 

Третият сет започна с две нулеви подавания за тенисистите, а при 2:2 Жо достигна до 40:0 в сервиса си, но след няколко виртуозни изпълнения на сърбина точките бяха изравнени. Новак изчакваше грешка след грешка, демонстрирайки феноменална защита и цялостно покачвайки нивото си на игра драстично, а след като последният му ретур в гейма закачи милиметри от основната линия, Цонга допусна нова грешка от форхенд, а с това и пробив. Джокович затвърди след ас от втори сервис, а след феноменален къс диагонал от форхенд скоро поведе с 5:3. Сърбинът след това допусна няколко грешки от ретур, които дадоха още малко минути живот на финалиста от 2008-ма, но след почивката Ноле взе подаването си категорично, а с това и мача.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович се справи с Цонга и ще се изправи срещу Шаповалов в събота В

Коментари





Следвайте ни в Facebook