Джокович: В един момент не знаех каво да правя; тази вечер се докарах до физическия си лимит

от в 10:04 на 02.06.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович може да е на 37 години, но продължава да печели своята надпревара с времето, след като вчера извърши същински подвиг на централния корт на Ролан Гарос, осъществявайки обрат от 1:2 сета срещу 15 години по-младия от него - Лоренцо Музети. Епичната битка между двамата тенисисти продъжи до 3 през нощта, а нейната продължителност беше около 4 часа и половина, като накрая сърбинът вдигна победоносно ръце и демонстрира, че надали в историята на тениса има по-устойчив играч от него, излизайки победител от поредната класика на корта със свое участие.

Впоследствие 3-кратният шампион видимо беше в приповдигнато настроение и даде култова пресконференция, в която не скри съмненията, които е имал в хода на двубоя, но също така можеше ясно да видим промяната в настроението у световния номер едно, който имаше много тежки последни месеци, но сега изглежда отново на правилния път към завоюването на пореден голям трофей в легендарната си кариера.

За това как е обърнал мача:

- Бях в много тежка ситуация. Поздравления за Лоренцо, който играеше невероятен тенис и ме накара да се чувствам дискомфортно на корта. В един момент не знаех какво да правя, защото той връщаше всяка една топка и от двете страни. Правеше уинъри, както от форхенд, така и от бекхенд, сервираше чудесно и достигаше до всяка една топка. Не беше никак приятно да играеш срещу него в третия и началото на четвъртия сет.

Наистина стоя зад думите си, че публиката ми помогна да спечеля този мач. Имах нужда от тази допълнителна енергия и побутване при 2:2 в четвъртия сет. Те започнаха да скандират моето име и усетих как чисто нова енергийна вълна ме облива в този момент. От този момент насетне станах напълно различен играч и не загубих нито гейм повече. Петият сет беше невероятен. Бях на гребена на вълната и не отпусках примката около Лоренцо, която бях опънал от средата на четвъртия сет нататък. Просто продължих да се боря и да се влагам максимални усилия във всяка една точка, а накрая завърших с този страхотен уинър.

Искам да благодаря на всички, които останаха до 3 часа през нощта. Чух, че това е най-късният завършек в историята на Ролан Гарос, така че съм щастлив да бъда част от историята с Лоренцо. Казах му на мрежата, че е играл невероятно и е било страхотна битка. Със сигурност е тежко поражение за преглъщане от негова страна, но той може да бъде горд с представянето си.

За това дали е имал проблеми с дишането си:

- Да, определено. Няма и как да е иначе, играейки разигравания по 20 удара в 2 часа през нощта. Кой играе по това време на денонощието? Имаш само няколко такива срещи в цялата си кариера. Няма как да не ми е тежко, когато от другата страна на мрежата имам опонент като Лоренцо, който играе най-добрия тенис в живота си и почти не пропуска топка. Условията бяха изключително тежки, а топките почти не летяха. Беше невъзможно да се печелят лесни точки с помощта на сервиса и всяко едно разиграване се превръщаше в борба. Тази вечер или сутрин, аз се докарах до абсолютния си физическия си лимит.

За програмата и началото на мача далеч след обявения начален час:

- Знаех, че ще ме попитате това и не искам да влизам в детайли. Имам си своето мнение, но мисля, че имаме по-хубави неща, за които да говорим. Важното е, че с Лоренцо се приспособихме към тази промяна и направихме страхотен мач. Не искам да говоря за графика сега. Няма спор, че можеше да се действа по друг начин.

Това обаче си има своята красота, след като съм спечелил мач в 3 часа през нощта. Идеалният вариант беше да ставаше въпрос за последен мач от турнира, но случаят не е такъв и ще трябва да разчитам на младата си генетика, за да се възстановя максимално бързо за следващата битка. Истината е, че е време за сън, но как човек да спи при този адреналин? Кажете ми, ако знаете добри партита в Париж. Веднага идвам - пошегува се световният номер едно в края на своята пресконференция.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Джокович: В един момент не знаех каво да правя; тази вечер се докарах до физическия си лимит Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | новак джокович | Пресконференции | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook