Джокович за менталната си настройка по време на мач и справянето със съмненията към себе си

от в 16:39 на 06.05.2020
Марк Хаджижеков
В едно от вече традиционните си Instagram Live интервюта световният №1 - Новак Джокович, прекара време със състезателя в екстремните спортове - Уим Хоф, за да обсъди как се е научил да преодолява съмненията към себе си, докато играе на корта. Хоф е носител на рекорд на Гинес за най-бърз полумаратон бос на лед/сняг и е един от най-добрите екстремни спортисти в света, като „Леденият човек" с удоволствие сподели платформата с тенис шампиона.

17-кратният шампион от Големия шлем Джокович коментира: „На тенис корта мигновено забелязвам разликата в собственото си възприятие за това просто преживяване (което ми предстои)… когато направя трансформацията от съмняващото се състояние на духа - когато си позволявам някои разсейвания и някои фактори от околната среда да повлияят върху концентрацията ми, присъствието ми - [до] момента когато съм напълно хармоничен, присъствам в него и всичко протича. Не го мисля, защото е автоматично, защото вече го имам в себе си“.


Grand Slams Would Stand Out" - Novak Djokovic Reveals The Criteria ...

„Излизам и тогава знам точно разликата и когато направя това превръщане от добро в лошо или от лошо в добро, в каквато и да е посока. Наистина е интересно да говоря за това, защото мога да го усетя на корта. Това е същият корт, същият опонент и нивото на качеството на тениса не се променя много. Малко или много нивото се запазва същото.


Но контролирам как се чувствам и как действам в тези ситуации. „[Контролирам как се чувствам] като имам по някакъв начин ясно съзнание и осъзнаване за присъствието на този вътрешен разговор относно случващото се, мислиш си:„ О, не съм достатъчно добър, той е страхотен, не се чувствам добре, слънцето е в очите ми, някой крещи нещо от тълпата“.


Novak Djokovic reveals the women who inspire him the most

Ако започнеш да вървиш по този път и нямаш контрол върху мислите си и той напълно те засипе, това ще значи, че си загубил фокуса си и затова се чувстваш толкова по-слаб от опонента си“. Сръбският тенисист казва, че да вярваш в себе си и да имаш увереност е най-голямата тайна към успеха.


„Нищо външно не се е променило, но вътрешно (трявба да) си казваш:„ Тренирах, знам, че съм добър, вярвам в себе си, имам увереност в себе си, ще изпълнявам тези удари по най-добрия възможен начин.


Seiko with Novak Djokovic | World of Seiko | Seiko Watch Corporation

Каквото и да се случи, приемам го, възстановявам се, преминавам към следващото“. И тогава изведнъж цялата игра, импулса се измества на твоя страна. Наистина е интересно, защото всичко се свежда до силата на ума. Силата на ума е нещото, което имаме, което притежаваме. Не можем да очакваме някой друг да ни го даде или да ни подари нещо подобно, което ще бъде лек или тайна за успех. Трябва да се справим сами с това.“


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович за менталната си настройка по време на мач и справянето със съмненията към себе си Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook