Джокович загуби сет,но все пак сломи Шаповалов

от в 09:52 на 19.01.2019
В
Новак Джокович изигра най-тежкия си двубой дотук на "Australian Open",  но все пак се справи със съпротивата на Денис Шаповалов след 6:3 6:4 4:6 6:0.

Двубоят започна по най-лошия начин за младия канадец, който нямаше никакъв ритъм в играта си и сякаш малко нехарактерно за натюрела му, изглеждаше стреснат от предизвикателството,което имаше срещу себе си. Играта му бе крайно разпиляна, а това доведе до серия от непредизвикани грешки, които помогнаха на Джокович да пробие за 2:1, а следващото подаване на Денис отново бе загубено след двойна грешка и удар с рамката на ракетата от бекхенд. Изоставайки вече сериозно в резултата Шаповалов най-сетне се отпусна на корта и започна да играе доста по-добре и правилно тактически, разменяйки форхенд диагонали със сърбина и чакайки някоя по-къса топка, за да натисне решително.

Това доведе до връщането на единия пробив и пасивът на младока бе сведен само до гейм при 3:4.Ноле все пак се отърси от случилото се в последните минути и с уверен сервис гейм покачи на 5:3, а сервирайки за оставане в сета Шаповалов бе изправен пред сетбол, ала с типичния за левичарите силно подсечен сервис и една гениална къса топка, успя да стигне до предимство.Джокович обаче бе твърдо решен да вземе сета още в този гейм и с няколко добри ретура, приземили се в краката на канадеца си подпечата успеха в първата част.

Вторият сет започна с лесен гейм за сърбина, но Шаповалов също проведе първото си подаване отлично и изравни с лекота.Последваха поредица от добри изяви на сервис линията за двамата играчи и до 5:4 в полза на сърбина никой от тях не бе достигнал до топка за пробив.

Там обаче Денис изостана с 15:30 и макар да изравни с форхенд уинър по правата, следващите две разигравания отидоха в сметката на Ноле, който движеше съперника си из целия корта, улеснен от факта че канадецът макар и плоско, играеше доста централно.

Изсотаващ с 2:0 сета, у канадецът се прокраднаха съмненията от началото на мача и той изглеждаше отписал срещата,като започна да играе повече за публиката, отколкото за своя успех в мача и Джокович моментално се възползва от този психологически срив, печелейки първите три гейма от частта.Денис все пак се разписа за 1:3, нанизвайки два аса и още един бекхенд уинър.В седмия .  се появи възможност пред канадеца при 15:15 и той дръпна спусъка от бекхенд, ала топката се оказа на милиметър в аут.Все пак Шаповалов достигна до равенство, а впоследствие нехарактерно за развитието на мача, канадецът показа търпение и дочака грешките от ракетата на сърбина, които фискираха връщането на брейка.

След почивката младокът произведе няколко много мощни сервиса, които му помогнаха да изравни геймовете. Ролите на корта изведнъж изглеждаха напълно разменени, като Денис беше по-стабилния играч от двамата, а Джокович допускаше лесните пропуски. Деветият гейм започна с непредизвикана грешка за световния номер едно, а след още един нечист удар и двойна грешка, канадецът разполагаше с три скрити сетбола.При първите два линиите избягаха с малко на Денис, но при третия след втората си двойна, Джокович сдаде гейма.

Сервис геймът на Шаповалов, от които се решаваше сета с превърна в истинска битка. Първоначално изгелждаше, че младежът бързо ще сдаде подаването си след като допусна елементарна грешка в близост до мрежата, но с нова порция агресивен тенис стигна до сетбол.Точно тогава Денис трепна и допусна двойна грешка, а сърбинът дори достигна до брейбол, ала след няколко отлични комбинации сервис-форхенд, канедецът излезе "сух" от ситуацията и спечели сета, а Ноле изглеждаше бесен.

Шаповалов пренесе добрите си изяви и в четвъртия сет, като притисна Джокович още от началото, но все пак Ноле спря серията му от четири поредни гейма и спаси сервиса си на старта.Това върна поизгубеното самочувствие на Ноле и след едно невероятно разиграване в което сърбинът показа завидни рефлекси на мрежата и още няколко страхотни прояви в защита от Джокович, пробивът бе факт, А Джокович показа колко много значи това за него с мощен възглас.

Световният номер едно не спря дотук и бързо затвърди на нула.След това канадецът успя да се събере и спечели първите две точки в следващия си гейм, но за негово съжаление, Новак заигра на ниво, което беше непосилно за младежа и така се стигна и до втори брейк.

Доиграването при тези обстоятелства се превърна в протоколно и Денис дори не записа почетен гейм в актива си, а така Джокович се класира за втората седмица на турнира, която ще открие със сблъсък срещу още един младеж, а именно намиращия се в страхотна форма Даниил Медведев.

 

 

Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО

Оцени тази статия:
Джокович загуби сет,но все пак сломи Шаповалов В

Коментари

Следвайте ни в Facebook