Джокович защити титлата си на Уимбълдън след два спасени мачбола срещу Федерер!

от в 21:11 на 14.07.2019
В
Новак Джокович спечели мега сблъска и един от най-паметните мачове на Уимбълдън, надигравайки Роджър Федерер на финала на турнира в петсетова драма след 7:6(5) 1:6 7:6(4) 4:6 13:12(3). По този начин Ноле спечели 16-тата си титла от Големия Шлем, както и петата си такава на ,,свещената трева” в Лондон!

Федерер започна с уверен сервис гейм, като пласира два аса в него и бързо откри резултата. Сърбинът също нямаше проблеми в своето подаване, а разиграванията бяха на изключително високо темпо и ясно личеше желанието на швейцареца да бъде максимално агресивен, за да съкращава точките. В четвъртия гейм Ноле стартира с двойна грешка, ала два пресилени форхенда на Роджър улесниха първия поставен в задачата му да изравни, въпреки че трябваше да спасява брейкбол. Веднага след това осемкратният шампион изостана с 0:30, само че началният му удар се притече на помощ и до изненади не се стигна. При 4:4 световният номер три се отчете с няколко чудесни дланни удара и безгрешни изпълнения в близост до мрежата, които принудиха балканецът да сервира за оставане в сета, а "Маестрото" направи последователни зашеметяващи къси, които се оказаха недостатъчни, тъй като Джокович засили скоростта на сервиса си.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1150400191394193409?s=19

В тези минути нивото на тениса бе зашеметяващо и брилянтите размени изобилстваха, като се стигна до заслужен тайбрек.  Роджър взе първата точка благодарение на сервиса, но пропусна да направи мини брейк, макар да имаше предимство и в двете точки на подаването на Ноле. Сърбинът се възползва и поведе с 3:1 поради сбъркан бекхенд на 37-годишния играч, ала бекхендът на втория поставен се реваншира мигновено и с уинър по правата фиксира смяната при 3:3. Федерер запази интензитета в играта си и с брилянтен минаващ удар се откъсна за 5:3, само че "Джокерът" отговори с четири поредни точки в актива си и така поведе в отделните части.



Вместо това да даде допълнителна увереност на миналодишния победител, то "ФедЕкспрес" реализира моментален пробив във втория сет и го затвърди безпроблемно. Спадът в играта на Новак ставаше все по-видим и неточностите му от бекхенд се множаха скоропостижно, като това имаше пагубен ефект и с безмилостна форхенд права швейцареца си подпечата втори брейк и изведнъж предишната му набъбна на 4:0. Оттам насетне за обрат нямаше никакъв изглед и Роджър подпечата паритета в частите по категоричен начин, печелейки трети гейм на ретур в този сет.



Третият сет отново ни върна към дебютните моменти на двубоя и двамата удържаха с лекота сервисите си, завършвайки точките с бързи комбинации и агресивен тенис. Критичната ситуация за Ноле дойде при 4:5 от негова гледна точка, когато Федерер се справи майсторски с топка насочена право в краката му, отигравайки неспасяемо деми-воле, което му осигури сетбол.

https://twitter.com/doublefault28/status/1150422496832905217?s=19

Сърбинът беше по-стабилен от основната линия и не позволи да бъде пробит. В дванадесетия гейм дойде време за най-продължителната размяна в мача спечелена от швейцареца със великолепен бекхенд пасингшот ала впоследствие изненади нямаше и тайбрекът отново щеше да "раздели" играчите на корта. Джокович набързо дръпна с 5:1 точки, показвайки уникално предвижване по корта и имаше решение за всеки опит за атака на опонента. 20-кратният носител на трофеи от шлема надделя в следващите три разигравания, но допусна лека грешка от слайс и балканецът затвори частта с отлично насочен бекхенд по правата, предизвикал грешката на "Маестрото".



В четвъртият сет изглеждаше, че психологическото предимство се е настанило трайно на страната на световния номер едно, като той поставяше под постоянен натиск противника си, само че Федерер показваше "магията" си във важните разигравания и намираше точния момент да ускори темпото. След като Роджър удържа  първоначалните "буря", която го бе върхлетяла постепенно навлезе в най-добрия си период от срещата и нижеше уинъри от всяка една позиция, което го постави в ситуация да подава при 5:2.

https://twitter.com/doublefault28/status/1150433275082678273?s=19

Точно тогава Джокович стигна до първата си точка за пробив, ала трябваше да преглътне разочарованието си, защото швейцарецът надделя в 36-ударова размяна, завършила с печеливш бекхенд по правата. Новак не се отказа и в края на краищата направи така търсения брейк и застави осемкратния шампион отново да сервира за сета, но този път той не сбърка и с уверено драйв воле вкара срещата в пета решителна част.



В нея финалистите си размениха по един спокоен сервис гейм, ала при втората си поява на линията за начален удар, по-възрастния от двамата бе изправен пред две брейк точки. Реакцията обаче беше напълно шампионска и със страхотни подавания и смазващ форхенд диагонал, третият поставен изравни за 2:2. В петия гейм водачът в ранглистата се "изстреля" с 40:0 и макар да мина през равенство той удържа със съдействието на сервисите в тялото, които пласираше безпогрешно вече четвърти час. При 3:2 балканецът си осигури нови два шанса за пробив, като този път не сбърка дочака неточността от ракетата на Федерер. Роджър не се предаде и се възползва от леката разконцентрация от другата страна  на мрежата, "изригвайки" неколкократно от форхенд и стигайки до моментален рибрейк.

В следващото си подаване "Маестрото" смени ритъма с две последователни къси от форхенд с променлив успех и мина през нови тежки мигове, само че този път излезе "сух" от проблемите. Деветият гейм стартира с гениална пусната топка от бекхенд на швейцареца, която беше и повторена, ала тези отделни проблясъци не стигнаха за брейк. Играта продължи да е напълно равностойна и никой не отстъпваше, като Новак вдигна на крака трибуните при 5:5 и 15:30, когато с плонж спаси една наглед невъзможна топка и отново излезе напред в геймовете.



Наред беше нов огромен тест пред Федерер, който той издържа, но Джокович изглеждаше непробиваем и отново се доближи на гейм от титлата. Изведнъж вторият поставен сякаш получи внезапен прилив на енергия и се отчете с комфортно подаване и нови два аса на сметката си.

Последваха може би най-критичните минути от турнира досега, а със сигурност това което видяхме беше повче от невероятно. Федерер най-после успя да се справи с началния удар на Новак подобаващо и след няколко поредни добре изиграни топки успя да се добере до брейкбол, а той се оказа и успешен за него. Така за първи път в сета Роджър бе напред в резултата, а освен това, спомогнат от чудесния си начален удар, той дори поведе с 40:15. И тук сякаш мачът тъкмо започваше след форхенд на ,,Маестрото”, с който той пропиля първата си възможност, последван от стрхотен минаващ удар на Ноле в критичния момент при втората точка за мача, като сърбинът успя да се върне до дюс, а впоследствие и след нови две страхотни точки за него да реализира моментален рибрейк.

https://twitter.com/doublefault28/status/1150454871075807233?s=19

Последваха по три гейма, в които нямаше точки за пробив, ала за това и двамата трябваше да полагат неимоверни услия, а често въпреки страхотно изградените им атаки, отново те трябваше да пласират извънземни удари, за да запазват подаванията си. При 11:11 обаче Ноле показа слабост, а Федерер веднага се възползва и след две чудесни атаки притисна сърбина до стената, защото успя да се добере до скрит мачбол. Ала отново нервите на Ноле бяха по-устойчиви и той не само че се справи с отразяването на неприятностите, а дори при повтарянето на упражнението впоследствие, ,,Джокера” отново отрази по невероятен начин брейкбола. Това не повлия на швейцареца и той хладнокръвно с три точки на мрежата и ас успя да вкара срещата в решителен тайбрек.

В него грешка на Роджър даде ранен минипробив аванс, а той дори бе затвърден от сърбина след две поредни грешки на съперника му от форхенд. Все пак ,,Маестрото” се запази в срещата след хубава къса, а впоследствие и добър втори сервис му позволи да намали пасива си до 3:4. Това обаче бяха последните точки за Федерер на тазгодишния Уимбълдън и след три поредни такива за Новак, световният номер едно успя да дублира титлата си!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович защити титлата си на Уимбълдън след два спасени мачбола срещу Федерер! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook