Добре позната тенис класика: Бившият шампион Мъри застава на пътя на Григор в Ню Йорк

от в 01:07 на 30.08.2023
Мирела Николова

Григор Димитров сътвори нещо историческо тази нощ, постигайки своя първи обрат от 0:2 сета в кариерата, след като надделя над световния №115 Алекс Молчан в истински трилър на старта на US Open, продължил цели 4 часа и 40 минути. Българинът изоставаше с 2:5 в решителната пета част, като впоследствие дори трябваше да спасява 3 мачбола, но въпреки всичко демонстрира забележителен борбен дух и успя да достигне до крайния триумф, който му гарантира място във втори кръг и сблъсък срещу някогашния №1 и бивш шампион в турнира Анди Мъри.

За да достигне до сблъсък с родния ни представител, в откриващия си двубой британецът трябваше да се справи със съпротивата на световния №72 Корентен Муте. Двукратният олимпийски шампион имаше пълен контрол върху случващото се на корта през по-голямата част от сблъсъка и след точно 3 часа игра съумя да затвори мача в своя полза с 6:2 7:5 6:3.

До този момент Димитров и Мъри имат общо 11 изиграни официални срещи, като в само 3 от тях победата е била на страната на най-добрия ни тенисист. Все пак добрите новини за нашето момче са, че всички тези сблъсъци са се състояли в годините, когато шотландецът се намираше в своята пикова форма, като последният от тях датира от финала в Пекин през 2016-а. Същата година двамата се изправиха един срещу друг и на кортовете на US Open, когато Мъри отпусна само 5 гейма на сънародника ни.

По време на подготвителните надпревари, предшестващи Откритото първенство на САЩ, Мъри записа три победи в пет мача, като последният от тях завърши с негово отказване. Това стана факт на Мастърса в Торонто, когато британецът не излезе за осминафинала си срещу Яник Синер заради травма в коремната област. Съдейки по представянето му на старта обаче, можем да заключим, че тези проблеми вече са отшумели и се надяваме да станем свидетели на нов зрелищен сблъсък между двамата, който да завърши с победа за най-добрия ни тенисист.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Добре позната тенис класика: Бившият шампион Мъри застава на пътя на Григор в Ню Йорк Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2023 | анди мъри | бгтенис | григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook