Добре познато: Циципас е ползвал тактическа тоалетна пауза при обрата над Григор

от в 03:39 на 30.12.2022
Калоян Соколов

Вчерашната сутрин ни дари с шоу от най-висока класа между Григор Димитров и Стефанос Циципас, а първата ни ракета може единствено да бъде поздравен за невероятното си представяне, макар че световният номер четири съумя да надделее в тайбрека на третия сет. Самият Циципас не пропусна да отдаде дължимото уважение на Григор и в интервюто на корта заяви, че българинът все още е способен да победи всеки един състезател в ATP Тура. По-интересните признания на гърка обаче дойдоха по време на неговата пресконференция, в която той не скри как отново е използвал тоалетната пауза между отделните части като тактически прийом и това е изиграло немалка роля в постигнатия от него обрат:

"И двамата сервирахме изключително добре в хода на целия мач. Честно казано нямаше много моменти, в които усещах как бих могъл да направя нещо особено на ретур, ако изключим втория сет, където нещата преминаха много гладко за мен. Повратната точка беше, когато отидох до тоалетната след края на първия сет и се опитах да възвърна своята концентрация, както и да осъзная случващото се на корта. Впоследствие се завърнах с повишена увереност и бях значително по-решителен оттам насетне. Точно тази пауза ми помогна да изчистя съзнанието си и в следващите минути постигнах два пробива, което беше дори над очакванията ми.

В третата част и двамата отново си служехме перфектно с началните си удари и разчитахме на висок процент вкарано първо подаване. Всеки от нас се опитваше максимално да използва своя форхенд, за да си отвори корта и да завърши разиграването. До голяма степен играехме по един и същи начин, като и двамата трябваше да се борим сериозно, докато достигнем до решителния тайбрек.

В него Григор допусна неочаквана грешка в първата точка и знаех, че е дошло времето да се откъсна решително в резултата. Опитах се да изпозлвам положителната инерция, абстрахирайки се от всякакви емоции и негативна енергия, което ми позволи да бъда хладнокръвен да последната точка и в крайна сметка да спечеля двубоя - сподели голямата звезда в селекцията на гръцкия отбор за United Cup.

Припомняме ви, че редица тенисисти се оплакаха от дългите тоалетни паузи, които вземаше бившия шампион от финалите на ATP по време на миналогодишния US Open и Анди Мъри даже заяви как вече не изпитва уважение към своя колега, тъй като според него гъркът погазва феърплея с действията си. Въпросното недоволство от страна на състезателите пък принуди ATP да вземе отношение по въпроса и от началото на 2022-ра играчите имат право на само едно 3-минутно посещение на тоалетната по време на мачовете.

Източник: TennisMajors

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Добре познато: Циципас е ползвал тактическа тоалетна пауза при обрата над Григор Калоян Соколов
Теми:  
atp | united cup | бгтенис | българия | григор димитров | гърция | любопитно | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook