Доха: Бивш шампион отпадна от квалификант и се отдалечава все повече от топ 100

от в 22:24 на 21.02.2023
Калоян Соколов

Николоз Басилашвили е един от състезателите с най-мощни удари в ATP Тура и е способен да надделее над абсолютно всеки един съперник, когато играе най-добрия си тенис. Грузинецът често е страдал от липсата на постоянство и сме го виждали неведнъж да влиза в дълги серии от поражения, но премине ли откриващата фаза на даден турнир, то обикновено се превръща мигновено в един от претендентите за трофея и неслучайно има цели три ATP 500 трофея на сметката. Вероятно пък най-запомнящата се титла на Басилашвили е тази в Доха от 2021-ва година, когато той надигра самия Роджър Федерер по пътя си към спечелването на купата.

Оттогава насам обаче играта му е в сериозен застой, а вероятно затова роля изиграха и проблемите в личния живот на тенисиста, защото неговата бивша съпруга заведе дело за домашно насилие срещу него и макар да беше оправдан, то впоследствие името на бившия номер 16 се забърка в нов скандал, като този път ставаше дума за предполагаемо уреждане на мачове с негово участие.

Всичко това повлия крайно негативно на представянето на грузинеца и тази седмица той напусна топ 100 за пръв от 2017-та година. Проблемите за Басилашвили далеч не приключваха дотук, тъй като днес квалификантът Александър Мюлер изхвърли бившия шампион на старта в Доха и така до голяма степен предопредели неговата съдба през идните месеци, в които вероятно ще го виждаме основно в Чаланджър Тура - 7:6(3) 6:7(8) 6:4.

Световният номер 113 поведе с пробив още на старта и сервираше за спечелването на първия сет, но Мюлер навакса изоставането си и надделя в последвалия тайбрек. Нещата се развиха по напълно същия начин във втората част, само че този път Басилашвили показа по-здрави нерви в дългия решителен гейм, отразявайки три мачбола и наглед психологическото предимство беше изцяло на негова страна.

Решителният сет отново започна с ранен брейк в актива на по-високоранкирания състезател, ала квалификантът не се предаде и дочака съперника си за пореден път да влезе в самоубийствен режим на непредизвикани грешки, което му позволи да реализира обрат и да намери място в осминафиналите, където го чака двубой с осмия поставен Ботик ван де Зандсхулп.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Доха: Бивш шампион отпадна от квалификант и се отдалечава все повече от топ 100 Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър мюлер | доха | любопитно | николоз басилашвили | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook