Домакините имат нов герой: 20-годишният Шелтън срази 14-ия поставен и е 1/4-финалист на US Open

от в 21:56 на 03.09.2023
Калоян Соколов

Бен Шелтън е първият 1/4-финалист на US Open. 20-годишният американец играе своя първи пълен професионален сезон в ATP Тура, но това не му попречи да достигне до финалната осмица още на Аустрелиън Оупън, където беше спрян от Томи Пол, а днес младокът взе реванш за това си поражение, надигравайки сънародника си с крайното 6:4 6:3 4:6 6:4.

Tака Шелтън ще чака на 1/4-финалите един измежду Ринки Хиджиката и Франсис Тиафо, като има огромна вероятност да видим изцяло американски двубой, имайки предвид как световният номер 10 ще е огромен фаворит в мача си срещу участващия с "уайлд кард" тенисист.

Началото изобщо не предвещаваше подобно развитие, тъй като Пол веднага осъществи пробив, който затвърди на нула и се изстреля напред в резултата с 3:0 гейма. 14-ият поставен дори можеше да удвои аванса си, но пропиля три брейкбола, а това изглежда свали огромен това от ръцете на левичаря, чиято игра оттам насетне търпеше непрестанен прогрес и той спечели шест от следващите седем гейма, за да осъществи впечатляващ обрат в сета.

Втората част също стартира с известно надмощие от страна на по-високоранкирания състезател, само че непоставеният тенисист действаше изключително смело в най-важните моменти и не се колебаеше да завършва точките в близост до мрежата. Шелтън също така можеше да разчита на вездесъщия си сервис, който в един момент достигна колосалните стойности от 239 километра в час, а Пол просто не беше готов за тази агресия от другата страна на мрежата и допусна да загуби четири поредни гейма, след като водеше с 3:2 и така 20-годишният състезател се приближи само на сет от крайната победа.

Доминацията на Шелтън изглеждаше стряскаща в третата част, където той осъществи ранен пробив и поведе с 4:1, като не беше губил точка на собствен сервис до този момент от сета. Изведнъж напрежението скова много сериозно младока и той започна да прибързва сериозно в опитите си да нанесе завършващ удар, а това доведе до купища грешки и по-опитният играч се възползва от колебанията на опонента си, влизайки в серия от пет поредни гейма, с което си осигури спечелването на частта.

Световният номер 47 започна третия сет трудно и веднага беше изправен пред брейкбол, ала отвърна на предизвикателството с няколко поредни мълниеносни форхенда и отново намери своя ритъм. Скорошният екзекутор на Алкарас се опитваше да удължава максимално разиграванията и да търси бекхенда на младока, но Шелтън изглеждаше на върха на своето тенис вдъхновение и реализира решителен пробив в десетия гейм, с чиято помощ сложи точка на спора в американското дерби от 1/8-финалите на US Open и вероятно постигна най-голямата победа в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Домакините имат нов герой: 20-годишният Шелтън срази 14-ия поставен и е 1/4-финалист на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | бен шелтън | Обзори | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook