Донски потегли ударно, но не успя да донесе първа българска победа на Sofia Open

от в 15:03 на 25.09.2022
Мартин Петков

Началото на тазгодишния Sofia Open беше дадено по-рано днес с успех в последователни сетове на Уго Юмбер над Ернестс Гулбис, като на нас ни предстоеше още във втория двубой за деня на централния корт да наблюдаваме един от родните представители в надпреварата. Александър Донски през вчерашния ден получи "уайлд кард" за квалификациите, който беше предоставен на Адриан Андреев, но поради ангажимента си на Чаланджъра в Генуа, Ади беше възпрепятстван да вземе участие на турнира в София.

По този начин 24-годишният българин, роден във Филаделфия, получи възможност да се състезава в родната ни столица и жребият го изправи на старта в пресявките срещу бившия номер 18 Андрес Сепи, в чиято визитка личи успех над Роджър Федерер. Нашенецът, намиращ се на 592-а позиция в световната ранглиста, изобщо не изглеждаше впечатлен от някогашните успехи на италианеца и опитваше да определя темпото на игра чрез мощни удари, но силите му се оказаха недостатъчни да повали петия поставен в схемата на квалификациите и отстъпи след час и 25 минути на корта - 4:6 2:6.

Началото за българина беше изключително обещаващо, след като той регистрира три аса в откриващия си сервис гейм и в последвалите минути използва импулса, за да реализира ретур уинър, който го изведе напред в резултата с пробив - 2:0. Под знака на придобитата увереност, родният представител опита да наложи волята си, но грешки в завършващата фаза на атаките му означаваха светкавично възстановяване на паритета от италианеца. След този момент нататък интригата стана по-голяма отвсякога и позитиви имаше за всяка от двете страни на мрежата, като Донски първо отрази брейкбол, за да достигне свои такива при 0:40 в подаването на някогашния номер 18, но ги пропиля неистово и наглед пречупен от разликата в психическата устойчивост между него и ветерана инкасира късен пробив, губейки дебютния сет.

Във втората част, под знака на разочарованието от първата, нашенецът предаде сервиса си на нула и направи всичко по силите си да се бори, но успя единствено да си осигури четири шанса за рибрейк, преди отново да допусне пробив, който беше придружен и от медицински таймаут. След интервенцията нивото на Алекс видимо се покачи и той се разписа в резултата, изчиствайки нулата срещу името си, ала Сепи остана все така безкомпромисен на начален удар и затвори срещата в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Донски потегли ударно, но не успя да донесе първа българска победа на Sofia Open Мартин Петков
Теми:  
atp | александър донски | андреас сепи | българия | квалификации | софия оупън

Коментари





Следвайте ни в Facebook