Допинг скандал на най-високо ниво: Синер е дал 2 положителни проби за забранено вещество

от в 17:23 на 20.08.2024
Калоян Соколов

Яник Синер е дал на два пъти положителни проби за употреба на допинг през месец март, но ще бъде освободен от всякаква наказателна отговорност. В кръвта на италанеца са били отчетени ниски нива на метаболит на клостебол - стероид, който спомага за много по-бързо покачване на мускулна маса от нормалното. Първата положителна проба е дадена по време на Мастърса в Индиън Уелс, а осем дни по-късно резултатите са били затвърдени.

Автоматично на настоящия номер едно е било приложена санцкия за временно отстраняване от тениса, но той е обжавал успешно наказанието и поради това е продължил да се състезава в Тура. 

Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) проведе разследване, което установи, че 23-годишния състезател е бил заразен по невнимание с веществото от своя физиотерапевт Джакомо Найди, който си е закупил спрей съдържащ въпросното вещество, който му е бил продаден без рецепта и с неговата помощ е третирал порязване върху собствената си ръка.

Впоследствие Найди неволно е заразил южнотиролеца, докато му е помагал да премине през обичайните си възстановителни процедури. ITIA прие въпросното обяснение и независим съд освободи Синер от всякаква вина, приемайки, че нарушенито не е било умишлено. Италианецът все пак ще понесе известно наказание за ситуацията и ще бъде лишен от 400-те си спечелени точки в Индиън Уелс, където отстъпи на полуфиналите в 3-сетов сблъсък от Карлос Алкарас.

"Сега ще оставя този труден и много нещастен период зад гърба си. Ще продължа да правя всичко възможно, за да гарантирам, че продължавам да спазвам антидопинговата програма на ITIA. Имам екип около мен, който е много педантичен в това отношение" - споделя самият световен номер едно, чийто имидж със сигурност претърпя сериозен удар през днешния ден.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Допинг скандал на най-високо ниво: Синер е дал 2 положителни проби за забранено вещество Калоян Соколов
Теми:  
atp | допинг | индиън уелс | любопитно | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook