Драма до последно: Григор пречупи Хачанов в решителен тайбрек и ще търси втора титла за сезона!

от в 21:59 на 10.02.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров ще играе за втора титла през настоящия сезон! Българинът трябваше да премине през един същински 3-часов тенис трилър на 1/2-финалите в Марсилия, като устоя на мощта на Карен Хачанов и го повали с финалното 6:7(3) 6:4 7:6(5), за да намери място в решителния сблъсък за трофея във френския град, къъдето ще срещне местния представител Уго Юмбер.

По този начин Димитров запази перфектния си баланс от преките си двубои със сребърния олимпийски медалист от Токио, побеждавайки го за четвърти безответен път и ще има шанс да добави 10-та ATP титла към своята колекция, която съвсем наскоро обогати, побеждавайки Холгер Руне в спора за купата в Бризбейн през миналия месец.

 

Първата ни ракета определено не беше настроил достатъчно добре мерника си в началните минути на срещата и Хачанов имаше сериозно надмощие в размените от дъното на корта. Закономерно руснакът достигна до брейкбол още в откриващия гейм на срещата, след като Димитров направи първата си двойна грешка, а впоследствие допусна нова неточност и така предаде подаването си.

Отговорът на Григор беше светкавичен и много скоро най-добрият български тенисист имаше възможност да върне пробива, но Хачанов за пореден път беше по-солиден в продължително разиграване и дочака поредния колеблив сечен бекхенд на своя опонент, за да се измъкне от трудното положение и да поведе с 3:1 гейма.

Положителното беше, че родният ни представител вече изглеждаше далеч по-уверен в своите удари и не срещаше никакви проблеми на собствен сервис, само че не спираше да редува добри изпълнения с нехарактерни непредизвикани грешки и това го спираше от възможността да изравни резултата.

Третият поставен пък продължаваше да е изключително солиден в изявите си и пласира изящен лоб, с който достигна до сетбол в деветия гейм, ала шампионът в Бризбейн не трепна и не само намали изоставането си до 4:5, а впоследствие влезе във впечатляваща серия от отигравания и обърна геймовете до 6:5 в своя полза.

Руснакът обаче беше безпогрешен, сервирайки за влизане в тайбрек и определено заслужено се поздрави с успеха в дългия гейм, печелейки последните пет точки в него, за да се доближи максимално до класирането за финала във френския град.

Това по никакъв начин не повлия негативно на Димитров, за когото предстояха най-силните минути в мача. Първата ни ракета завършваше топката от всяка една точка на корта и превърна своя опонент в зрител на случващото се на корта, като пробивът в полза на българина не закъсня и той се откъсна напред с 3:1 във втората част.

Изведнъж последва необясним спад в равнището на Григор, който не беше губил точка на свой сервис досега в сета, ала добрата серия остана в миналото, след като родният ни представител допусна три двойни грешки в следващия си сервис гейм и равенството в резултата беше възстановено при 3:3.

За щастие, то реакцията на нашия сънародник беше мигновена и той съумя да си върне водачеството в сета, което стана възможно след дълбок ретур в краката на руснака. Впоследствие световният номер 13 трябваше да премине през ново сериозно изпитание от линията за начален удар, но този път запази хладнокръвие и удържа аванса си до последно, вкарвайки сблъсъка в решителна трета част.

Там нещата стартираха отлично за Григор, чиято агресивна игра тормозеше сериозно олимпийския сребърен медалист от Токио и първата възможност за пробив пред хасковлията не закъсня, само че Хачанов отреагира с отлично проведена акция към мрежата и оттам насетне нямаше проблеми да измъкне подаването си.

Вторият поставен с лекота достигна до паритет в геймовете и наглед държеше инициативата в своите ръце, но беше твърде пасивен в някои от най-важните разигравания, което позволи на четвъртия в схемата отново да премине през трудно изпитание и да поведе с 2:1.

Българинът пък не даваше никакви признаци, че ще допусне пробив в хода на сета, ала неговият съперник също заигра на много високо ниво и започна да печели сериозен брой точки с помощта на мощния си начален удар. Така по-нискоранкираният тенисист прехвърляше непрестанно напрежението от другата на мрежата и първата ни ракета трябваше да сервира за оставане в сблъсъка, изоставайки с 4:5.

Въпросната задача не се оказа никак лека и руснакът се доближи само на две точки от крайния триумф, но Димитров демонстрира здрава психика, за да изравни при 5:5. Оттам насетне нямаше изненади и развръзката щеше да дойде в нов тайбрек.

В него Хачанов пръв поведе с мини пробив, само че сбърка лесно воле и Григор влезе в серия от 4 поредни точки в своя полза, за да стигне до 2 мачбола. Тогава съдбата направи истински подарък за руснака, след като лентата на мрежата вкара ретура му в корта и направи топката неспасяема за него, само че следващото разиграване завърши с грешка от форхенд на четвъртия поставен и Григор можеше да вдигне победоносно ръце във въздуха.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до последно: Григор пречупи Хачанов в решителен тайбрек и ще търси втора титла за сезона! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | карен хачанов | марсилия | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook