Драма до последно: Томова бе на няколко точки от това да надвие поставена, но напусна US Open

от в 05:04 на 27.08.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова беше изключително близо до това да донесе втора българска победа за деня на US Open. Първата ни ракета при дамите изигра много силни два сета срещу 29-тата поставена Екатерина Александрова и на 2 пъти повеждаше с пробив в решителната част, но бившата представителка на топ 20 взе своя реванш за случилото се на Ролан Гарос, когато Вики я спря в първия кръг, за да запише най-голямата победа в кариерата си.

Този път обаче 4-кратната WTA шампионка си отмъсти по възможно най-неприятния начин, надделявайки с драматичното 6:7(5) 6:0 7:5 за 2 часа и 22 минути игрово време, а Томова определено има за какво да съжалява, защото освен дебютна победа в основната схема на "мейджър" състезанието в Ню Йорк, то тя се размина на няколко точки и с шанса във втория кръг да играе със световната номер 389 - Ива Йович.

Срещата започна обезпокоително за Вики, която беше пробита на нула в първия гейм, но българката се окопити бързо и водеше с 2:1 на почивката. Впоследствие Томова дори имаше три шанса на свой ред да поведе с пробив, но свръх агресивния подход на рускинята я измъкна от тежкото положение и тя изравни за 2:2.

Именно обаче този хазартен подход на Александрова беше нож с две остриета за нея, защото тя подаряваше редица точки на нашата топ състезателка, допускайки огромен брой непредизвикани грешки. Вики пък беше по-константната на корта и заслужено се сдоби с два скрити сетбола при 4:3 в своя полза, но 29-тата поставена отвърна със серия от мълниеносни атака и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

В него Томова на бърза ръка се откъсна напред с 4:1 и удържа до последно, въпреки че допусна изравняване за 4:4. Непоставената тенисистка беше същинска стена в последвалите 3 разигравания и измъкна този толкова важен и оспорван сет.

За съжаление, изглежда родната ни представителка хвърли твърде много сили в предходната част и вторият сет премина през тоталната доминация на нейната опонентка. Бившата номер 15 намираше линиите с хирургическа прецизност и изобщо не даваше на нашата сънародничка да си поеме въздух. Александрова приключи частта със зашеметяващите 16 уинъра срещу само 3 непредизвикани грешки и не даде нито гейм на Томова, която не взе точка на втория си сервис.

Решителният сет изглеждаше, че ще затвърди тоталното надмощие на по-високоранкираната тенисистка, която беше напът да пробие за преднина от 2:0, но 58-ата в света имаше съвсем други планове и изнендващо първата почивка дойде при аванс от 2:1 с пробив за аутсайдерката. 

Мощта на рускинята обаче беше недостижима величина за нашето момиче и равенството скоро отново властваше на корта. Серията от пробиви не спря дотук и софиянката имаше възможност да сервира при 3:2 в своя полза, ала отново можеше единствено да гледа отблизо как топовните удари на нейната съперничка преминават покрай нея.

Последваха равностойно минути, като големият шанс за Томова беше при 4:4 и 0:30, когато Александрова изглеждаше уязвима, само че българката подходи твърде пасивно и беше наказана за това, докато 29-тата поставена веднага сграбчи следващата си възможност и доведе срещата до успешна за себе си развръзка.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Драма до последно: Томова бе на няколко точки от това да надвие поставена, но напусна US Open Калоян Соколов
Теми:  
us open 2024 | wta | виктория томова | екатерина александрова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook