Драма до последно: Циципас пречупи преобразен Тийм в решителен тайбрек на Мастърса в Мадрид!

от в 23:49 на 29.04.2023
Калоян Соколов

Доминик Тийм несъмнено изигра най-добрия си мач след своето завръщане на корта и беше много близо до това да запише първата си победа над представител на топ 10 от три години насам, само че Стефанос Циципас сякаш просто имаше увереността от това, че към момента печели много по-често подобни срещи и се измъкна от задаващото се ранно отпадане на Мастърса в Мадрид, реализирайки обрат - 3:6 6:1 7:6(5). По този начин световният номер 5 намали изоставането си до 4:5 в преките си двубои с носителя на трофея от US Open през 2021-ва и си осигури двубой в третия кръг с 25-ия поставен - Себастиан Баез.

Двамата спечелиха откриващите си подавания на нула, но изведнъж първият сервис изостави изцяло гърка, което позволи на Тийм да действа с максимална доза агресия и можехме да видим чувствителното подобрение във форхенда на бившия номер три. Австриецът започна да диктува почти всяко едно разигравание, като напълно резонно реализира ранен пробив и скоро имаше преднина от 4:1. Постепенно Циципас започна да намира най-добрата си игра, но неговият съперник използваше умело страничното въртене при началния си удар и четвъртият поставен не съумяваше да контролира достатъчно добре бекхенд ретурите си, правейки множество грешки. Това позволи на по-нискоранкирания състезател да запази преднината си до последно и в крайна сметка затвори сравнително комфортно откриващия сет в своя полза.

Реакцията на фаворита беше мигновена и той успешно намираше начин да отиграва форхенди от всяка една точка на корта, което му позволи да отнеме инициативата от опонента си, а уинърите мигновено заваляха от ракетата на балканеца. Подемът на Циципас далеч не беше просто временно явление, защото гъркът действаше почти безгрешно през цялата втора част и на два пъти проби подаването на двукратния финалист, за да вкара сблъсъка в решителен сет.

Там играта беше изключително равностойна и всеки от двамата не се колебаеше да потърси завършващия удар при удобна възможност. Нападателният тенис властваше на корта, а качеството на игра беше изключително високо и не се виждаше как изобщо нещо ще раздели състезателите. Първият брейкбол се откри в единадесетия гейм пред Циципас, ала той пропусна наглед рутинен минаващ удар и беше наказан с неспасяем смач от Доминатора. Впоследствие гъркът достигна до цели нови четири шанса, но не материализира нито един от тях. 

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където четвъртият поставен предаде инициативата, след като за пръв път допусна двойна грешка в хода на сблъсъка, но бързо се мобилизира и смяната на полетата дойде при 3:3. Последва директна неточност от форхенд ретура на Тийм, а балканецът увеличи своя аванс до 5:3, пласирайки превъзходен минаващ обратен удар в краката на съперника. Скоро Циципас се сдоби с два поредни мачбола и макар дебютната възможност да бе отразена със смела атака към мрежата на непоствения играч, то последва форхенд във филето от страна на австриеца и така драмата приключи с успех на финалиста от 2019-та година.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Драма до последно: Циципас пречупи преобразен Тийм в решителен тайбрек на Мастърса в Мадрид! Калоян Соколов
Теми:  
atp | доминик тийм | мадрид | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook