Драма до последно: Зверев осъществи невъзможен обрат срещу Тиафо; предстои финален мач за купата!

от в 19:36 на 22.09.2024
Калоян Соколов

Александър Зверев е големият герой на Европа, след като спечели наглед загубен мач и така 7-ото издание на Laver Cup ще се реши в последния възможен мач, в който на корта ще излязат Карлос Алкарас и Тейлър Фриц. Световният номер две изоставаше със сет и 2:4 гейма срещу Франсис Тиафо, но се съвзе с помощта на подкрепата на публиката в Берлин и своите съотборници, за да се наложи с крайното 6:7(5) 7:5 10:5 за 2 часа и 36 минути игрово време.

По този начин Саша намали пасива на европейците до 10:11 и те са в отлична позиция да спрат серията от 2 поредни триумфа на Света, имайки предвид, че ще могат да разчитат на най-голямата си звезда във финалния мач от най-зрелищната тенис отборна надпревара.

Зверев изглеждаше много стабилен в началните минути и се сдоби с брейкбол още в третия гейм, но "Биг Фо" отвърна със смело излизане към мрежата и имаше преднина при 2:1 гейма в своя полза. Американецът беше отговорен за всичко по-интересно в мача, като Зверев стоеше на два метра зад основната линия и единствено връщаше топката в корта, а представителят на Световния отбор буквално си играеше с него, привиквайки го на мрежата, където следваше безпощаден минаващ удар.

Световният номер 2 обаче беше достатъчно солиден, за да се задържи в резултата и се възползваше от прекалено рисковите действия на своя съперник, за да доведе нещата до тайбрек. Там никой не трепваше до 5:5, когато Тиафо вдигна публиката на крака с поредната си успешна импровизация, за да стигне до сетбол при 6:5 и затвори частта с мощен ас по диагонала.

Полуфиналистът от US Open беше на гребена на вълната и се опита да пробие на старта на втория сет, само че пропусна със сантиметри бекхенда си по правата и Зверев задържа подаването си за аванс от 2:1. Правеше впечатление, че местният любимец страдаше от липса на енергия и дори публиката в Берлин не беше състояние да компенсира този дефицит.

По-нискоранкираният играч пък беше на абсолютно обратния полюс и не спираше да движи съперника си от ъгъл в ъгъл, като реализира брейк за 3:2, завършвайки успешно поредната си атака към мрежата. Последва нулев сервис гейм за Тиафо и спечелването на купата наглед изглеждаше само въпрос на време.

Представителят на Европа обаче не беше казал последната си дума и се превърна в същинска стена от основната линия, което му помогна да се върне обратно в мача и се възползва от общо 4-ия си сетбол в 12-ия гейм, за да вкара двубоя в решителен супер тайбрек.

Там Тиафо започна добре и водеше при 3:2 с мини брейк, но интригата се задържа само до 5:5, тъй като оттам насетне Саша не даде нито точка повече на своя опонент и върна надеждите на Европа за спечелването на Laver Cup!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Драма до последно: Зверев осъществи невъзможен обрат срещу Тиафо; предстои финален мач за купата! Калоян Соколов
Теми:  
atp | laver cup | александър зверев | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook