Драма до последно: Зверев укроти Руне в среднощна 5-сетова епика и е 1/4-финалист в Париж!

от в 00:53 на 04.06.2024
Калоян Соколов

Александър Зверев и Холгер Руне ни дариха с поредния 5-сетов спектакъл на тазгодишния Ролан Гарос, който завърши в почти 2 часа през нощта парижко време, а победителят можеше да бъде само един и германецът отпразнува втори пореден драматичен триумф след решителна част, повтаряйки постижението на Новак Джокович отпреди няколко часа - 4:6 6:1 5:7 7:6(2) 6:2 за 4 часа и 10 минути игра.

Така 4-ият поставен се класира за 6-ти път в последните 7 години за 1/4-финалите в Париж, а там ще премерили сили с дебютанта на тази фаза във френската столица, а именно Алекс Де Минор, срещу когото има преднина от 7:2 преките сблъсъци помежду им.

Мачът стартира абсолютно равностойно, като Зверев стоеше изтеглен далеч зад основната линия, докато Руне често предприемаше пътя на атаката и завършваше често точките си в близост до мрежата. Датчанинът до голяма степен повтаряше тактиката на Талон Грийкспор, който създаде огромни проблеми на олимпийския шампион с непрестанните си атаки към филето, а младокът прилагаше този план изключително успешни и проби за преднина от 3:2.

Последва много тежък сервис гейм за 13-ия поставен, в който той беше изправен пред три брейкбола, но не се отклони от плана си да действа на ръба на риска и затвърди аванса си, повеждайки с 4:2. Постепенно грешките от ракетата на скандинавеца започнаха да се увеличават, но световният номер четири изглеждаше необичайно стегнат и предаде сета с необяснимо пасивната си игра.

Реакцията на по-високоранкирания тенисист беше незабавна, като той сведе до минимум непредизвиканите си грешки и най-после започна да играе в близост до линиите, както подобава за играч от неговата класа. 21-годишният тенисист пък не беше готов за смяната в тактическия план на Зверев и бързо се оказа догонващ с 0:4 гейма, а до края на сета не взе нито един свой сервис гейм и така имахме паритет в общия резултат.

Наглед оттук насетне се очакваше германецът да поеме контрола над мача, но той загуби фокус в началото на третата част и допусна да бъде пробит. Руне обаче продължаваше да е все толкова колеблив от сервис линията и рибрейкът не закъсня, след като фаворитът изстреля най-бързия си форхенд от началото на мача. Последваха равностойни минути и сервиращите безпроблемно задържаха своите подавания до 5:5, когато олимпийският шампион се сдоби с два скрити сетбола, само че скандинавецът ги отрази с вихрени акции към мрежата, а малко по-късно, самият той разполагаше с 3 реални точки за приключването на частта, която завърши след сбъркано воле на празен корт от ракетата на германеца.

4-ият поставен се опита да осъществи бърза офанзива, както във втория сет и веднага се откъсна напред с брейк, но този път неговият начален удар не работеше толкова добре и младокът веднага изравни геймовете. Зверев все пак намери сили за втори път да поведе с пробив и дори сервираше за сета, ала изигра драйв волето си право в своя съперник и последва светкавичен минаващ удар на Руне, като тази точка направи резултата 5:5. Датчанинът определено беше на гребена на вълната и затвори на нула следващото си подаване, а по-високоранкираният тенисист спря своето пропадане и докара нещата до тайбрек.

Там с решително значение се оказа разиграването при 2:1 в полза на бившия полуфиналист, защото ставаше въпрос за размяна от 34 удара, която завърши със сбъркан пасингшот на Руне, макар че той беше изпълнил превъзходна къса топка и иницативата беше на негова страна. Този пропуск определено смаза психиката на 21-годишния състезател, който взе само още една точка в решителния дълъг гейм и мачът влезе във финален пети сет.

В него физическото преимущество на по-опитния играч беше видимо, а 13-ият поставен се опитваше да компенсира с бързи комбинации и постоянни смени на темпото. Зверев имаше 4 точки за пробив още в дебютното подаване на опонента си, само че дръзкият подход на Руне го извади от тежкото положение и имахме паритет при 1:1. Изглежда обаче скандинавецът хвърли всички сили в този гейм и  в следващите минути олимпийският шамион взе надмощие на корта, завоювайки 5 от следващите 6 гейма, за да изстрада своята победа на любимия си "Филип Шатрие"!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до последно: Зверев укроти Руне в среднощна 5-сетова епика и е 1/4-финалист в Париж! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Обзори | ролан гарос | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook