Дубълът е почти факт: Шаповалов доближи Канада на една победа от триумф в "Купа Дейвис"

от в 15:59 на 27.11.2022
Калоян Соколов

Надпреварата за Купа "Дейвис" имаше честта да сложи официален край на сезона в ATP Тура, а отборните битки имаха безкрайно интересен развой, като в крайна сметка за пръв път от 1990-та година насам щяхме да наблюдаваме как два отбора извън Европа щяха да си оспорват трофея, а това бяха именно тимовете не Австралия и Канада. Австралийците имат изключително богата история в турнира, триумфирайки внушителните 28 пъти в неговата история, докато канадците никога не бяха достигали до "Сребърната Салатиера".

Добрите новини за северноамериканците бяха свързани с обстоятелството, че те играеха своя втори финал в последните четири издания на състезанието, тъй като отново младите Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим изведоха своята държава до решителния сблъсък за титлата. Още по-впечатляващото е, че въпросните двама състезатели имаха водеща заслуга за похода на Канада към първото място на ATP Cup през този януари.

Преди броени минути пък Денис Шаповалов донесе първи успех на страната си, надигравайки Танаси Кокинакис с категоричното 6:2 6:4 и така "Кленовите листа" са на прага да постигнат отборен дубъл в хода на 2022-ра, ако Феликс Оже-Алиасим се справи малко по-късно със съпротивата на Алекс Де Минор.

Шаповалов беше сериозен виновник за трудния път на отбора си досега в надпреварата, след като допусна две трисетови загуби, ала днес стартира безупречено и гръмотевичните му удари неизменно намираха страничните линии. Кокинакис беше до голяма степен в ролята на зрител в началните минути, защото беше поставян под постоянен натиск и нямаше начин да противодейства на вдъхновения си съперник, който на бърза ръка се откъсна напред с 4:0 гейма и не след дълго имаше преднина в отделните сетове.

Австралиецът подобри играта си във втората част, където по-често успяваше да се задържа в разиграванията, само че постепенно световният номер 18 изтласка опонента си в неговия бекхенд ъгъл и отново си върна предимството на корта, което му позволи отново да се откъсне с двоен пробив напред и да сервира за крайната победа, имайки аванс от 5:2. Тогава ръката на левичаря трепна и шампионът на двойки от Аустрелиън Оупън върна единия от брейковете. Все пак фаворитът не позволи да се срине за трети пореден двубой и затвори безпроблемно следващото си подаване, като по този начин доближи сериозно канадците до спечелването на своеобразото Световно първенство по тенис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дубълът е почти факт: Шаповалов доближи Канада на една победа от триумф в "Купа Дейвис" Калоян Соколов
Теми:  
atp | Австралия | денис шаповалов | канада | купа дейвис | Обзори | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook