Дъщерята на Хана Мандликова беше на гейм от сензацията, но Бадоса се наложи в края

от в 05:18 на 04.08.2022
Мартин Петков

Паула Бадоса имаше силен старт на годината, като непосредствено след отказването от тениса на Ашли Барти съумя да се изкачи до върховата си втора позиция в световната ранглиста. Испанката обаче от този момент нататък се представя доста под очакванията и след слабите сезони на клей и трева то тя пристигна в Северна Америка с идеята отново да покаже най-доброто си лице, а турнето ѝ започна с надпреварата в Сан Хосе, където през тази нощ откри кампанията си срещу 21-годишната Елизабет Мандлик, която е дъщеря на 4-кратната Шлем шампионка Хана Мандликова.

Сблъсъкът трябваше да определи нивото на подготовка на световната номер 4, чийто последен двубой датира отпреди точно един месец, а това оказа своето влияние в хода на срещата. Бадоса имаше вихрено начало, което впоследствие бе помрачено от множество грешки и дори WTA 1000 шампионката на два пъти попадна в ситуацията младата ѝ съперничка да сервира за победата, но в крайна сметка демонстрира характер и триумфира след 2 часа и 30 минути на корта - 6:2 5:7 7:6(5). Световната номер 4 с успеха си се класира за четвъртфиналите, където ѝ предстои да се изправи срещу победителката измежду четирикратната Шлем шампионка Наоми Осака и 18-годишната Кори Гоф, която бива сочена като бъдещото на американския женски тенис.

Обратно на очакванията, двубоят стартира със завидно самочувствие от страна на Мандлик, която не се притесняваше да се надиграва с втората поставена и си осигури пробив аванс още в откриващия гейм. Испанката обаче нямаше никакво намерение да дава каквито и да било шансове на местната представителка за нещо от мача и мигновено възстанови паритета, преди да осъществи пълен контрол над случващото се с нов пробив за 4:1. Бадоса продължи да играе със сериозен афинитет към атаката и често опитваше да завършва от бекхенд страната си, което даде искания резултат и след поредния брейк дебютният сет бе записан в актива на европейката.

Втората част отмина леко в началните си минути за сервиращите, преди в четвъртия гейм американката да устои на сериозен натиск върху сервиса си, отразявайки три брейкбола, като впоследствие използва импулса в играта си, за да реализира изненадващ пробив, който я изведе напред с 3:2. Световната номер 4 запази нужната концентрация и мигновено оползтвори възможността си за рибрейк, с което възстанови паритета. Мандлик не се трогна по никакъв начин от загубеното си предимство и продължи да бъде в по-добрата позиция на корта, като пропиля брейкбол, но само минути по-късно си осигури нов такъв, който реализира в 11-я гейм и той се оказа от решаващо значение за изхода на втория сет, след като световната номер 240 върна равенството на корта.

Третата и решителна част стартира с доминация на подавачите, която се задържа до средата на сета, когато наглед неочаквано предвид разликата в опита на подобно ниво, с който разполага всяка от двете състезателки, испанката се пречупи и допусна куп непредизвикани грешки, с които предаде сервиса си в актива на местната любимка. Американката без време трупаше гейм след гейм на сметката си и достигна до позиция да подава за победата, но именно тогава световната номер 4 напомни за себе си и навакса пробива си пасив, изравнявайки за 5:5.

Мандлик, както вече загатна на няколко пъти от началото на двубоя, демонстрира невероятна психическа устойчивост след загубения си аванс и след серия отлични отигравания си завоюва нов пробив, който ѝ позволи за втори път да сервира за успеха в мача, но подобно на по-рано се провали и последва решителен тайбрек. В него станахме свидетели на бърза размяна на мини пробиви от двете състезателки, преди Бадоса в крайна сметка да покаже защо е WTA 1000 шампионка и бивша номер 2, като взе инициативата на своя страна и нито за миг не изпусна водачеството, за да се поздрави с трудно изкованата победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дъщерята на Хана Мандликова беше на гейм от сензацията, но Бадоса се наложи в края Мартин Петков
Теми:  
wta | елизабет мандлик | паула бадоса | сан хосе

Коментари





Следвайте ни в Facebook