"Движа се като слон, не заслужавах победата": Бублик с най-откровеното интервю някога

от в 18:02 на 11.04.2022
Калоян Соколов

Александър Бублик несъмнено е един от най-колоритните образи в професионалния спорт и често може да ни изуми с някой нестандартен удар или неочаквано откровено изказване. Казахстанецът обаче днес определено надмина себе си по време на своето интервю за Tennis Channel, което даде веднага след успеха си над Стан Вавринка в откриващия кръг на Мастърса в Монте Карло и едва ли някой от вас би оспорил, че някога е чувал тенисист да дава по-честни отговори пред камера.

Изглеждаше впечатляващо днес на корта. Стан играеше отлично в първия сет и изглеждаше, че е напът да спечели мача, но ти съумя да обърнеш нещата в своя полза. Коя беше повратната точка в мача?

- Той не беше в достатъчно добро физическо състояние. Вече казах няколко пъти, че му пожелавам бързо възстановяване, защото просто не заслужавах да спечеля тази среща. Това е клей корт, аз се движа като слон и не мога да направя абсолютно нищо. Надявам се, че скоро ще видим Стан на най-високото му ниво.

Спомена физическото състояние. То ли си мислеше, че ще е решаващо по време на двубоя?

- Дори да вземем под внимание неговото дълго отсъствие, то той е по-добрият играч от мен на червени кортове. Щях да загубя на 3 и в двата сета, ако този мач се беше изиграл три месеца по-късно. След това ще отида мирно към плажа.

Никога досега не си играл със Стан. Двамата имате 13 години разлика и вероятно си го наблюдавал в детството си. Колко специално е да споделиш корта с него?

- Да, тази година играх два пъти с Анди, а сега със Стан. Може би е време Карлос Моя да се завърне в тениса, за да играя срещу него. Същото важи и за Роджър. Явно това е годината, в която трябва да играя с тези момчета.

Наскоро от ATP споделиха, че ще има по-строги наказания при неспортсменско поведение на корта. Подкрепяш ли това решение?

- Не знам, вероятно решението е продиктувано от избухвания на Кирьос в САЩ, а Ник винаги привлича огромно количество фенове по трибуните на своите мачове. Защо хората са тук? За да гледат как играчите излизат с костюми на корта? Това е спорт и е редно да има известно количество емоции, а те се опитват да ни вкарат в клетка и даже не ни позволяват да говорим. Аз съм на 24 години и забелязвам кой привлича привържениците. Виждали ли сте някога истински фенове на двойковите мачове? Не. Ник обаче е способен да накара хората да гледат и тях. Не мисля, че е добре за спорта да ни ограничават по такъв начин, защото просто някой си е е позволил да изпусне своите нерви.

Може би би било хубаво, ако си на 65 и доведеш внуците си на корта, тъй като няма да чуят никакви лоши думи. Не ми допада това решение и искам да имаме повече свобода на действие. Редно е да се спазват някои правила и не е хубаво да се хвърлят ракети по посока на подавачите на топки или привържениците, само че се случва. Наясно съм, че става дума за джентълменска игра и не можем да се сравняваме с другите спортове, но искам да ни оставят да говорим.

Отскоро се снима документална поредица за живота в Тура. Какво щяхме да разберем за теб, ако постоянно беше следван от камера?

- Нямаше да мога да бъда себе си, защото всичко трябваше да бъде изрязано. Ако се държа както обикновено, то със сигурност щях да бъда отстранен от спорта завинаги. Другият вариант е просто никой да не желае да говори повече с мен. Популярността е относително нещо. Можеш да се изплюеш в лицето на някого и всички да говорят за теб. Важно е по какъв начин придобиваш известност.

Имаш много фенове и те очакват следващия ти двубой с нетърпение. Как смяташ да се подготвиш за него?

- Съпругата ми най-сетне е с мен, а тук е и моят треньор. Вероятно ще разгледаме града и после ще отидем заедно на ресторант, за да се насладим на една приятна вечер. Искам да кажа, че миналата година тежах 80 килограма в началото на клей сезона, но в неговия ход качих цели 6 килограма. Изобщо не тренирах и никой не се опитваше да ме накара, тъй като е безсмислено. Мога да дам пример с надпреварите в Куинс и Нюпорт, когато съм на тренировъчния корт само около час преди началото на предстоящия сблъсък. Забелязвате ли известна разлика? Днес почти не можех да се движа.

Време е да те оставим да се възстановиш...

- Да се възстановя от какво? Искам да ме поканите и при положение че загубя. Не разбирам защо трябва да се крием в съблекалните и да плачем, щом допуснем дадено поражение. Хората около теб не се интересуват от резултатите ти и няма значение дали си победител, или губещ.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Движа се като слон, не заслужавах победата": Бублик с най-откровеното интервю някога Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър бублик | забавно | интервю | карлос моя | любопитно | монте карло | Ник Кирьос | роджър федерер | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook